Гречаники з м’ясним фаршем в томатному соусі – це просте, ситне і смачне блюдо. Його з легкістю можна приготувати на сімейний обід або вечерю, а, якщо у вас в холодильнику є вже готова варена гречка, то приготування займе зовсім небагато часу. Фарш для приготування гречаників можна брати будь-який, однаково добре підійде як фарш зі свинини або суміші свинини і яловичини, так і для менш калорійного варіанти, фарш з індички або курки. Подавати гречаники можна як з гарніром (чудово підійде розсипчастий рис або картопляне пюре), так і без нього. Отже, приступимо!
Щоб приготувати гречаники з фаршем в томатному соусі буде потрібно:
- гречана крупа – 100 г
- м’ясний фарш – 400 г
- цибуля – 2 шт.
- часник (сушений) – 1 ч. л.
- борошно – 3-4 ст. л.
- яйце – 1 шт.
- томатний сік – 500 мл
- сушені трави – 2 ч. л.
- рослинне масло – 3-4 ст. л.
- цукор – 1 ч. л. (опціонально)
- сіль, перець – за смаком
Гречаники – рецепт з фаршем в томатному соусі:
Якщо у вас з вечері не залишилося трохи готової гречаної каші, то приготування гречаників почнемо з приготування крупи. Гречку перебираємо, забираючи з неї все сміття, ретельно промиваємо і ставимо в каструльку. Заливаємо окропом (так каша швидше приготується) у співвідношенні 1:2, додаємо дрібку солі, ставимо каструльку на помірний вогонь і варимо кашу близько 10-15 хвилин або до тих пір, поки крупа не вбере в себе всю воду.
Готової гречаної каші даємо повністю охолонути.
Тим часом приготуємо фарш. Одну середню цибулину нарізаємо дрібним кубиком (чим менше, тим краще) або натираємо на тертці до стану пюре.
До м’ясного фаршу додаємо подрібнену цибулю, а також сушені трави (будь-які на ваш смак, в даному випадку використовувалася суміш петрушки та кропу), сіль, перець і мелений часник (його можна замінити на пару зубчиків свіжого, які потрібно пропустити через прес). Фарш ретельно вимішуємо.
Додаємо ціле яйце і знову перемішуємо.
Остиглу гречку додаємо до підготовленого фаршу.
Знову ретельно вимішуємо, щоб гречка рівномірно розподілилася в м’ясному фарші. Коли все буде ретельно перемішано, перевіряємо нашу основу для гречаників на сіль і перець. Для цього формуємо з неї маленьку фрикадельки і відправляємо її в мікрохвильовку до повної готовності. Пробуємо і, якщо треба, додаємо у фарш відсутні приправи.
З готової суміші м’ясного фаршу і гречаної каші формуємо гречаники бажаного розміру. Кожну котлетку обвалюємо зі всіх сторін у борошні.
І партіями обсмажуємо гречаники до рум’яної скоринки у невеликій кількості олії. Доводимо гречаники з фаршем на сковороді до напівготовності. Готові гречаники прибираємо зі сковороди і поки відкладаємо в сторону.
що Залишилася цибулину ріжемо середнім кубиком і відправляємо її на сковороду, в якій обсмажувалися гречаники з фаршем. Якщо потрібно, підливаємо трохи рослинного масла. Смажимо цибулю на середньому вогні кілька хвилин.
До цибулі вливаємо томатний сік (якщо соку під рукою немає, тоді його можна замінити на суміш томатної пасти і води). Додаємо до нього щіпку солі і перцю, а також трохи цукру і, за бажанням, сушені трави. Доводимо томатний соус до кипіння.
В киплячий соус занурюємо обсмажені гречаники і на помірному вогні тушкуємо їх 15-20 хвилин до їх повної готовності.
Гречаники з фаршем в томатному соусі готові!
Подаємо блюдо з будь-яким гарніром на свій смак.
Смачного!