Турецький горох нут містить багато вітамінів, білки і жири, клітковину. Як дієти його вживають замість м’яса для профілактики захворювань серця і судин. Поліпшується травлення, регулюється рівень цукру в крові, знижується холестерин. Нут можна варити, смажити, використовувати в супах, як гарнір до м’яса. Сьогодні я вам пропоную приготувати смачний з кислинкою густий суп з нуту – фрикасе.
Складові:
- нут -300 г
- морква – 1 штука
- селера – 2 штуки
- ріпчаста цибуля – 2 головки
- рис басматі – 100 г
- оливкова олія – 70 г
- сіль перець
для соусу:
- яйця – 2 штуки
- сік 2 лимонів.
приготування
Нут обов’язково з вечора потрібно замочити, він набубнявіє і збільшиться в розмірі, вийде ось такий пухкенький. Непогані результати дає замочування його з содою, при варінні він стає м’яким і не розвалюється, єдиний мінус його треба дуже добре промити, інакше ви замучитеся збирати піну при варінні. Я в свій рецепт замочую нут з ½ чайної ложки соди. На наступний день зливаємо воду, в якій він замачивался, промиваємо кілька разів, засипаємо в глибоку каструлю і заливаємо його водою, що б вона на два пальці його покрила.Варім на сильному вогні поки не закипить, знімаючи піну. Зменшуємо вогонь і варимо із закритою кришкою 1 годину, поки нут помягчеет, але не розвалиться.
За 15 хвилин до закінчення варіння кладемо цілі гілочки вимитого селери (він додасть запах і колір, потім його викинемо), солимо і перчимо. Як тільки нут звариться вимикаємо вогонь і дістаємо гілочки селери, викидаємо.
У сковороді в розігрітому оливковому маслі підсмажуємо дрібно порізану цибулю і моркву, натерту на крупній тертці до готовності, близько 10 хвилин. Кому не подобаються шматочки моркви в супі, її можна покласти цілу разом з селерою і потім вийняти.
Додаємо промитий рис і продовжуємо смажити ще 4-5 хвилин, помішуючи дерев’яною ложкою.
Додаємо 200 мл води, сіль, перець.
Як закипить, зменшуємо вогонь і варимо 10 хвилин, поки рис не вбере майже всю воду.
Готовий рис додаємо в каструлю з нутом, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і вимикаємо.
Займемося приготуванням яєчно-лимонного соусу. Відокремлюємо жовтки від білків.
Збиваємо білки міксером 3-4 хвилини в густу піну.
В іншій мисці збиваємо жовтки. За немногу додаємо сік лимона, перемішуючи.
Викладаємо білкову масу в жовтки і злегка перемішуємо.
Зачерпує гарячий бульйон і виливаємо токой цівкою в яєчну масу, при цьому постійно перемішуємо вінчиком. Яєчна маса повинна нагрітися поступово, інакше, якщо її вилити відразу в суп, яйце згорнеться в шматочки.
Визначаємо, нагрівся чи соус, і виливаємо його в нут, перемішуємо. Ми залишаємо 5 хвилин постояти.
- Розкрадалися по тарілках густий суп з нутом і незвичайним яєчно-лимонним соусом і подаємо.
Приготувала Ірина Федотова.