Любителі екзотичної їжі обожнюють вживати дієтичне м’ясо крабів, яке саме по собі не тільки смачне, але і корисне. Відвари крабів, ви можете використовувати їх для приготування салатів, холодних закусок, або вживати в натуральному вигляді.
Краби у нас в Росії, як правило, асоціюються зі святами. Адже з м’яса цих морських дарів можна приготувати безліч розкішних закусок і салатів. Особливо цінується далекосхідний гігант – камчатський краб, званий в народі «чатка». Але, і Чорне море багате цими членистоногими. Вони, звичайно, мають значно менші розміри, але смаком не поступаються своїм старшим «побратимам».
До речі, перш ніж приготувати салат, крабів необхідно відварити. Зробити це досить просто. Єдина складність – взяти краба так, щоб він не схопив вас за палець своєї потужної колишній. Адже в наведеному нижче рецепті ми будемо варити дуже активних живих мешканців морських глибин Чорного моря.
Складові:
- чорноморські краби вагою до 0,5 кг (сирі, живі) – 3 шт.
приправи:
- лавровий лист – 3 шт.
- перець чорний горошок – 5-6 шт.
- гвоздика – 3 бутона
- сіль морська – 1 ст. л.
Спосіб приготування:
У підходить за розміром каструлю налийте воду, поставте на вогонь і дайте закипіти. Додайте лаврові листочки, горошини перцю, бутони гвоздики і всипте сіль. Добре перемішайте.
Акуратно опустіть в киплячу воду крабів і варіть 15 хвилин. Готовність морських дарів дуже легко визначити: вони, як лакмусовий папірець, поміняють колір з чорного на насичений червоний.
- Перетравлювати крабів небажано, так як їх м’ясо стане «гумовим». Аналогічна ситуація відбувається з кальмарами. Чорноморські краби повністю готові до вживання. Викладіть їх на блюдо, прикрасьте листочками петрушки, часточками лимона, оливками або, наприклад, листям салату. Харчуйтеся смачно, вишукано і з користю для організму!
Господині на замітку:
- Якщо ви хочете зварити крабів відразу після вилову – на березі моря в казанку, то для їх приготування використовуйте морську воду. В цьому випадку вам не знадобляться ні сіль, ні приправи, так як морська вода досить солона і ароматна. Час варіння – 15 хвилин. Тільки є один нюанс -, не виймайте крабів з води до повного охолодження.
- Нещодавно виловлені краби дуже рухливі. Якщо ви придбали краба, який виглядає пасивним, значить він не свіжий.
- У супермаркетах можна придбати варено-морожених крабів. Їх варять таким же способом, як і сирих, однак час варіння слід скоротити до 10 хвилин.