Вихор, вир, воронка… І це все в перекладі про нього – штрудель, закручений особливим чином солодкий рулет зі смачною начинкою і найтоншим тестом. Смачний до божевілля, неодмінний кавовий атрибут австрійських кафешок, вишуканий і чарівний десерт. Приготувати штрудель просто, але все ж він вимагає деяких навичок у розкочування тесту, так як з товстими пластами у вас навряд чи вийде щось схоже на справжній шедевр. Як же бути, якщо немає на це часу і бажання? Штрудель з лаваша – найпростіше і найсмачніше рішення ваших сумнівів!
Інгредієнти для приготування яблучного штруделя з лаваша:
- лаваш тонкий – 1-2 шт.
- яблука – 3-4 шт.
- мак – 3 ст. л.
- цукор – 100 г
- хлібна крихта/сухарі – 50-80 г
- кориця – 10 г
- масло – 150 г
- цукрова пудра
Рецепт приготування штруделя з лаваша з яблуками:
Спочатку необхідно підготувати інгредієнти для начинки: мак запарюємо і відставляємо на 10 хвилин в окропі. Через відведений час треба відкинути його на ситечко/дрібний друшляк і дати стекти всій рідини.
Яблука за бажанням і в залежності від сорту очищаємо від шкірки, виймаємо серединку і ріжемо тонкими пластинками у чверть – або півкільце.
Для штрейзеля на сковороді змішати хлібні крихти/сухарики (їх можна приготувати самостійно з сухого білого батона або хліба, подрібненого в чаші блендера) з 100 г вершкового масла. Масло розтопити і обсмажити на ньому сухарики до карамельного кольору.
Цукор змішати з меленою корицею.
Розстелити на пергаментним папері (вона буде нам допомагати загортати штрудель в рулет) тонкий лаваш і розсипати по його поверхні крихту з маслом.
Зверху рівномірним шаром насипати цукор, змішаний з корицею, залишивши 2 ст. л. коричного цукру для макової начинки.
На один край лаваша викласти половину яблучних слайсів.
В центр по яблукам розподілити мак.
На макову начинку розсипати залишений раніше коричнева цукор.
Викласти решту порцію яблук.
Лаваш з начинкою з яблук і маку згорнути рулетом, шов рулету виявляється внизу.
Разом з пергаментом перекладаємо лаваш-рулет на деко і вже там рясно змащуємо рулет розтопленим вершковим маслом зверху (залишеними 50 р масла).
Випікаємо яблучний штрудель з лаваша близько 40 хвилин при 170 градусах, стежачи за верхівкою. Так як дуже тонкий лаваш – верхівка може без нагляду підгоріти. Якщо ви бачите, що вона починає дуже інтенсивно змінювати колір – прикрийте її шматком фольги. Передчасно витягувати штрудель ми не рекомендуємо, важливо щоб яблука пропеклися і стали дуже м’якими. По закінченню зазначеного для випікання часу, штрудель витягаємо і припудрюємо дрібної цукровою пудрою.
Штрудель з лаваша з яблуками і маком готовий!
Нарізайте його гострим ножем із зубчиками для хліба, так як лаваш зверху тонкий і крихкий.
Смачного!