Коли я бачу в сезон безліч кабачків, та ще й за доступною ціною, дуже хочеться зберегти частину врожаю на зиму. Безумовно, найчастіше ми маринуємо цей продукт кружечками в літрових або трилітрових банках, нерідко робимо ікру.
Але хочеться деколи різноманітності. Тому пропоную цього літа закрити смачний і дійсно вдалий салат – кабачки в власному соку з часником на зиму. Він буде ідеально зберігатися і радувати вас в будь-який момент, коли захочеться чогось смачного з овочів.
Цей рецепт, яким колись давно поділилася бабуся мого чоловіка, я вважаю одним з найкращих. Начебто все просто, але є у нього одна особливість – готується салат без води, так як самі овочі виділяють немало соку.
Складові:
- кабачки молоді – 1200-1500 г
- цукор – 80 г
- сіль – 1,5 ст.л.
- оцет 9% – ½ ст.
- часник – 4-6 зуб.
- рослинне масло – ½ ст.
- кріп – 1 великий пучок
Як приготувати:
- Кабачки перед використанням потрібно ретельно вимити. Потім нарізати дуже тонко кружечками або половинками. Якщо діаметр кружечка великий, можна розрізати на 4 частини. Викладаємо кабачки в глибоку нержавіючу посуд.
- Кріп добре миємо й рубаємо дрібно. Часник пропускаємо через прес. Все це відправляємо в каструлю з овочами.
- Насипаємо цукор і сіль.
- Наливаємо рослинне масло і оцет.
- Всі інгредієнти дуже ретельно перемішуємо або струшуємо, накривши щільно кришкою. Ставимо в холодильник маринуватися на ніч.
- Через 12 годин можна консервувати салат з кабачків. Але спочатку його важливо обробити термічно за допомогою стерилізації.
- Наповнюємо сирим салатом ретельно вимиті і пропарені банки об’ємом по 0,5 л. У мене вийшло 3 банки і залишилося ще близько ½ на пробу.
- Для стерилізації потрібно у велику каструлю з широким дном покласти силіконовий килимок або рушник. Поставити банки. Накрити їх кришками. Налити води так, щоб вона на 1 см не доходила до рівня плічок. Поставити на середній вогонь. Довести до кипіння і засікти 15 хвилин. Вода повинна помірно кипіти весь цей час.
- Після чого дістаємо акуратно банки спеціальними прихватками, і відразу закочує або закручуємо кришками, не знімаючи їх з банок. Заготівлю перевертаємо вниз шийками і даємо в такому положенні повністю охолонути.
- Цей рецепт не складний, навіть незважаючи на стерилізацію. Пробуйте і ви зробити таку заготовку. Будете задоволені.
Господині на замітку
- Стерилізувати салат в банках можна кількома способами: в духовці, в каструлі або в мультиварці. Наповнені банки об’ємом 0,5 л стерилізуються 15 хвилин, а літрові – 20 хв.
- Нарізати кабачки не обов’язково кружечками або половинками. Їх можна нарізати за допомогою Овочечистка смужками. Або як в рецепті маринованих кабачків в лимонному соці, обов’язково подивіться на цей красивий спосіб нарізки.