Існує величезна кількість різних рецептів приготування кексів і у кожної господині є 1-2 улюблених варіанти. Але, якщо ви приготуєте кекс на вершках, то улюблених рецептів стане більше. Вершковий кекс виходить неймовірно легким і ніжним, м’якуш просто тане у роті. На приготування тіста вам знадобиться всього 10 хвилин, тому приготувати такий кекс можете навіть перед приходом гостей.
Інгредієнти для приготування вершкового кексу (на форму діаметром 23-24 см):
- яйця курячі – 4 шт.
- вершки жирні (від 30 %) – 250 мл
- цукор – 250 г
- борошно пшеничне – 150 г
- крохмаль (будь) – 100 г
- розпушувач – 1 ч. л.
- ванільний цукор – за бажанням
Рецепт приготування кексу на вершках:
В глибоку миску розбийте яйця і додайте весь цукор (також ванільний цукор, якщо будете використовувати).
Міксером на максимальній швидкості збийте яйця протягом 5-6 хвилин. Яйця повинні збільшитися в об’ємі, а цукор повинен повністю розчинитися.
Влийте жирні вершки і розмішайте масу віночком або міксером на мінімальній швидкості.
Просійте разом борошно, крохмаль, розпушувач і введіть в яєчну масу.
Акуратно розмішайте масу до однорідності. Вершкове тісто для кексу повинно вийти дуже легким і повітряним, без борошняних грудочок.
Вилийте тісто в підготовлену форму діаметром 23-24 див. Випікайте кекс на вершках при 160-170 З близько 45 хвилин. Готовність кексу перевіряйте дерев’яною шпажкою. Якщо шпажкою проколоти кекс в центрі, то вона повинна виходити без залишків липкого тіста.
Готового кексу дайте охолонути у формі протягом 5-10 хвилин і вийміть з форми. Перекладіть вершковий кекс на решітку і залиште остигати.
Простий і смачний кекс на вершках готовий!
Наріжте його на невеликі шматочки і подавайте з чашкою чаю, молока або з тим, що найбільше любите.
Смачного!