Компот з двох компонентів – вдала кулінарна ідея. Якщо в напої багато інгредієнтів, може вийти «смакової сумбур». А два продукту цілком мирно уживаються. Яблучний компот смачний, але вже дуже непоказний у нього колір. Коли змішують яблука з червоною смородиною, компот стає яскравим. При подачі напій заповнює 2/3 келиха, а інше місце займають скибочки яблук і ягоди. Ніжну яблучну м’якоть і смородинові кульки підхоплюють ложечкою: у цій заготівлі яблучні дольки дуже добре зберігають форму. Компот із смородини та яблук – відмінний післяобідній напій-десерт.
Інгредієнти для приготування компоту з яблук та червоної смородини на зиму (на 3 літрову банку):
- яблука – 500 г
- червона смородина – 150 г
- цукор – 320 г
- лимонна кислота – 1 ч. л.
- вода – 2,7 л
Рецепт приготування компоту з яблук та червоної смородини на зиму:
«Друзі» смородини – річні яблучні сорту. Солодкі зимові яблука з товстою шкіркою потребують триразової заливці сиропом або тривалої стерилізації. А літні соковиті яблука, як і смородина, цілком обходяться прискореним варіантом консервації.
Червону смородину і яблука миють. В компот не повинні потрапити мляві і зіпсовані плоди. У яблук вирізати серединки, ягоди смородини відокремлюють від гілочок.
На дно сухої стерилізованої 3-літрової банки кладуть яблучні дольки. Нарізка довільна, але товщина шматочків не повинна бути більше півтора сантиметрів. В яблучних часточках не повинно бути кісточок.
Яблучний шар закривають шаром смородиновим.
Додають лимонну кислоту.
В банку наливають окріп, накривають горлечко кришкою. На цьому етапі можна не заповнювати банку рідиною до самого верху. Яблука і смородина 10 хвилин прогріваються у підкисленій гарячій воді.
В каструлю висипають весь цукор, призначений для сиропу.
На банку надягають кришку з отворами, зливають в каструлю всю воду. Додають воду, щоб загальний обсяг склав 2,6-2,7 літра.
Сироп кип’ятять 5 хвилин. Гарячий сироп наливають у банку до рівня плічок. Якщо сиропу не вистачило, можна додати трохи звичайної кип’яченої води, але вона повинна бути дуже гарячою.
Банку з компотом із яблук та червоної смородини консервують на зиму, перевертають, накривають двома теплими ковдрами. Банку повинна знаходитися в такому положенні не менше доби.
Охолоджений компот відносять у прохолодне місце. Термін зберігання заготовки – 12-15 місяців. Компот з яблук з червоною смородиною на зиму готовий!
Смачного!