З червоної смородини і дрібної вишні можна заготовити на зиму чудовий десерт. Варення з вишні і смородини ми будемо консервувати в апельсиновому сиропі – вийде дуже смачно і корисно.
З кислої вишні завжди виходить смачне варення, яким можна поласувати в зимові вечори. Вишню для консервування бажано використовувати стиглу, але не перезрілу. Якщо у вас дрібна вишня, то консервуйте її з кісточками, як у запропонованому мною рецепті. Ну а велику вишню можете пустити на інше смачне варення. Доповнити смакову гаму заготовки я вирішила ягодами червоної смородини і апельсиновим сиропом, який надає дивовижний аромат.
Складові:
- дрібна вишня – 500 г
- червона смородина – 200 г
- апельсин – 1 шт.
- цукор – 700 г
- вода – 1 стакан.
Рецепт приготування
Переберія вишню попередньо, трохи підгнилі ягоди приберіть. Сполосніть акуратно вишню, щоб зелені черешки, за які вона тримається, залишилася на місці. Голочкою проколіть кожну вишеньку в декількох місцях. Червону смородину переберіть, видаліть гілочки. Смородина в цьому варення буде надавати свій неповторний аромат, і додасть приємний відтінок.
У ковші накип’ятити води, зніміть його з плити. Засипте вишні і смородину в окріп, залиште на 2 хвилини. Вода повинна покрити всі ягоди.
Ягоди дістаньте з води ковшем в чисту ємність.
Всипте в ківш половину порції цукру і налийте води (0,5 склянки).
Далі видавіть апельсиновий сік, можна натерти трохи цедри. Зваріть апельсиновий сироп, на це піде 3-4 хвилини.
Заливайте киплячим сиропом вишню зі смородиною і дайте настоятися 3-4 години.
Після цього ставте варення на невеликий вогонь, доведіть його до кипіння, і всипте цукор. Готуйте варення близько 10 хвилин, акуратно знімайте пінку. Знімайте варення з плити, накиньте рушник і залиште на 5-6 годин (я чекаю до ранку). Знову потім доводьте варення до кипіння, на маленькому вогні проваріть ще 5-7 хвилин.
Ягоди без сиропу перекладайте в стерилізовані банки. Сироп можна злегка уварити ще 10 хвилин, а потім залити їм ягоди. Закочуйте вишню зі смородиною кришкою і зберігайте в коморі.
Господині на замітку:
- Замість червоної смородини, для приготування такого варення можна використовувати і чорну ягоду. Однак врахуйте, що завдяки чорній смородині варення вийде більш темного кольору.
- Зверніть увагу на рецепт варення з червоної смородини і вишні для хлібопічки, з додаванням ревеню. Також можна приготувати варення з червоної смородини в мультиварці. Це той випадок, коли сучасна кухонна техніка приходить на допомогу. Це особливо актуально для власників індукційних плит, які переживають, що не зможуть влітку варити варення з-за відсутності спеціального посуду.
Приготування і фото: Ельба.