Узбецькі коржі – плоскі вироби з борошна округлої форми з потовщеними краями, посипані в середині кунжутом або маком. Подаються до перших або других страв, а іноді до чаю.
Коржі з кунжутом – візитна картка узбецької національної кухні. Її подають замість хліба в більшості місцевих ресторанів. Різновидів коржів неймовірно багато, але найпопулярнішою вважається гіжда нон. Особливість цієї узбецької коржі в тому, що вона випікається з пишного дріжджового тіста, має округлу плоску форму з товстими краями. Середину коржа прийнято посипати насінням кунжуту, а іноді маком. Традиційно узбецьку коржик випікають в тандирної печі, зробленої з обпаленої глини. Однак ми вдамося до допомоги сучасної духовки, яка також відмінно впорається з поставленим завданням. Готуються узбецькі коржики легко, а при наявності хлібопічки, даний процес не складе особливих труднощів і не забере у вас багато часу.
Складові:
- борошно – 500 г
- яйця – 3 шт.
- рослинне масло – 1 ст.л.
- молоко – 1 ст.
- цукор – 1 ст.л.
- дріжджі сухі – 2,5 ч.л.
- сіль – 1 щіпка
- чорний кунжут – для прикраси.
Рецепт приготування:
- Вбити в чашу хлібопічки 2 яйця. Влити молоко. Інгредієнти повинні бути кімнатної температури, щоб тісто надалі піднялося. Різкі перепади температури можуть дезактивувати дріжджі.
- Всипати в ємність з рідкими компонентами сіль.
- Додати в молочно-яєчну суміш цукор.
- Влити в контейнер рослинне масло. Його можна замінити розм’якшеним вершковим.
- Борошно просіяти через сито. Висипати її в каструльку з рідиною. У деяких моделях хлібопічок в першу чергу необхідно закладати сухі компоненти, а потім рідкі.
- Додати сухі дріжджі.
- Активувати режим «тісто». Вибрати програму для замісу дріжджового продукту. Режим триває більше 1 години, але за цей час маса ретельно перемішується і «росте». Після сигналу таймера тісто можна перемістити з контейнера хлібопічки на робочу поверхню, присипану борошном.
- Розділити тісто на 5 частин. Сформувати невеликі кульки. Деко застелити пергаментом. Викласти на нього тісто і дати настоятися 20 хв, щоб колобки піднялися.
- Качалкою злегка розкачати колобки з тіста. Сформувати коржі.
- Серединку кожного коржика акуратно притиснути дном склянки. Потім зробити виделкою безліч проколів в сплющеною частини тесту.
- Збити яйце віночком. Змішати отриману масу зі столовою ложкою води. Змастити зверху коржі. Дану суміш можна замінити топленим вершковим маслом.
- Посипати тісто кунжутом. Можна використовувати інші добавки: білий кунжут або кмин.
- Випікати коржі в розігрітій до 220 градусів духовці. Готувати здобу 20 хв до утворення золотистої скоринки. Після виключення духовки залишити випічку всередині ще на 5 хв.
- Витягнути деко з духовки. Готові коржі накрити рушником. Залишити випічку повністю охолонути. Апетитні коржі відмінно підходять до перших і других страв, а також до чаю. Ароматна випічка прикрасить будь-який обідній стіл. Смачного!
Господині на замітку:
- Тісто для узбецької коржі можна приготувати не тільки на молоці, але і на кефірі, сироватці або воді.