Тістечка з пісочного тіста у вигляді кошиків, наповнених повітряним кремом, за часів мого дитинства продавалися в усіх кондитерських. У домашніх умовах їх зробити нескладно.
Яскраві пісочний кошички з білковим кремом стануть чудовою прикрасою не лише дитячого солодкого столу, але і для будь-яких свят. Особливо актуальні такі тістечка на Великдень, коли всіх, хто приходить гостей прийнято пригощати солодким. Готується десерт не складно – єдиний його мінус в тому, що основу після випікання необхідно остудити! А це суттєво віднімає час.
Втім, коли до столу подається це прикрашене солодке тістечко, то захоплення гостей немає меж, і тривалість приготування страви миттю забувається. Всі згадують, як вони любили цей десерт з пісочного тіста в дитинстві, і блюдо з кошиками швидко порожніє.
Складові:
тісто:
- борошно – 100 г
- куряче яйце – 1 шт.
- вершкове масло – 50-60 г
- сіль – 2 щіпки
- цукровий пісок – 50 г
крем:
- білок – 1 шт.
- цукровий пісок – 50 г
- харчовий барвник – 1 щіпка
для прикрас:
- шоколад плитковий – 20 г
- фігурки, посипання – на вибір.
Як приготувати:
- У глибоку ємність розбийте куряче яйце. Відразу ж всипте цукровий пісок і сіль. Збийте масу віночком. До речі, ви можете використовувати тільки жовток, тоді білок візьмете на глазур. Детальніше про приготування пісочного тіста дивіться за цим посиланням.
- Вершкове масло злегка розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі, але не доводьте до кипіння! Влийте його в ємність з яєчною масою. Перемішайте. Замість масла можна використовувати маргарин, якісний спред.
- Всипте пшеничне борошно і замісіть тісто. Муки знадобиться стільки, щоб маса не липнула до рук. Колобку тесту дайте «відпочити» в холодильнику 15 хвилин.
- Підготуйте форми для кошичків і викладіть в них пісочне тісто, розтягуючи його руками і утворюючи бортики. Акуратно проткніть кожну заготовку виделкою в декількох місцях, щоб вона не здулася. Помістіть форми з заготовками кошичків в духову шафу і випікайте близько 20-25 хвилин при 180 градусах. Вийміть і обов’язково остудіть хоча б до кімнатної температури. Якщо основа буде гарячої – білковий крем просто потече.
- Поки випікається основа для десерту – займіться кремом. Збийте охолоджений яєчний білок з дрібкою солі протягом 3 хвилин. Потім всипте цукор і продовжуйте збивати ще 5-7 хвилин, поки піки збитого крему не стануть стійкими.
- Додайте в нього дрібку обраного вами за кольором барвника (в рецепті – зелений). Якщо хочете отримати більш насичений колір крему, то всипте барвника трохи більше. Вимішайте крем.
- Викладіть крем в кондитерський мішок або шприц і прикрасьте їм остиглі пісочні основи.
- Шоколад натріть на дрібній тертці і посипте їм створений вами десерт. Викладіть поверх крему будь-яку прикрасу і додайте кілька листочків свіжої м’яти.
- Подавайте тістечка з чашкою ароматної кави або чаю. Так як випічка солодка, то в напій цукор можна не додавати!
Господині на замітку:
- Якщо ви хочете, щоб пісочне тісто було більш повітряним і пористим, то додайте трохи розпушувача. На порцію в рецепті досить буде 1/3 ч.л.
- Тістечка виходять дуже солодкими, тому кислинка буде не зайвою. Всередину кожної кошички покладіть спочатку пів чайної ложки будь-якого густого варення, а вже потім додавайте крем – смак стане цікавіше.