Давайте вирушимо сьогодні в Мексику в рамках віртуальної подорожі «Запроси світ до себе» і скуштуємо національних коржів – тортильи – круглих з апетитними рум’яними цятками. Це таке захоплююче видовище, як пекар-мексиканець буквально за секундочку перетворює тісто в тоненьку корж, яку потім прямо у Вас на очах випікає на спеціальній глиняній сковорідці. Тортилії для мексиканців все – і хліб, і основа для багатьох страв, і навіть столовий прилад. Ось і ми на мить перетворимося в цього спритного пекаря-мексиканця і приготуємо ці дивовижні мексиканські коржі – тортильи в домашніх умовах. Готуються тортильи з кукурудзяної муки дуже просто, а результат – просто чудовий. І через деякий час у Вас на столі з’явиться стопка досить ніжних і м’яких коржів, які до того ж довго не черствіють.
Складові:
- борошно пшеничне вищого сорту – 300 грам
- борошно кукурудзяне – 120 грам
- вода холодна – 220 мілілітрів
- вершкове масло – 30 грам
- сіль – 1 чайна ложка
- розпушувач – 1 чайна ложка.
Рецепт приготування
- У глибоку чашку просіяти два види борошна – пшеничне і кукурудзяне, додати розпушувач і сіль, перемішати.
- Вершкове масло розтопити і змішати з холодною водою.
- В борошняну суміш поступово вливати рідину з води і вершкового масла, перемішуючи дерев’яною ложкою. Тісто викласти на обробну дошку і замісити до еластичності. Тісто виходить м’яке.
- Утворені тісто накрити харчовою плівкою і залишити на 20 хвилин.
- Тісто розділити на частини. Якщо піч тортильи діаметром 20 сантиметром, то необхідно розділити тісто на шматочки масою 40 грам.
- Кожен шматочок тіста розкачати в рівний коло діаметром 20 сантиметрів і товщиною 1 міліметр. Тісто розкочується досить легко, не вимагаючи багато борошна на підсівши. Якщо Ви хочете, щоб тортильи були рівні, то тісто можна розкачати в пласт, а потім на тісто покласти тарілку бажаного діаметру і по ній вирізати кола – коржі з тіста.
- Обсмажити отримані коржі з тіста на сухій сковороді з обох сторін на сильному вогні до зарум’янювання. Обсмажувати коржі буквально 30 секунд з кожної сторони.
- Готові кукурудзяні тортильи викладати стопкою на рушник, прикриваючи другим кінцем рушники.
- Після охолодження тортильи перекласти в поліетиленовий пакет. Подають тортильи з різними начинками, але про це дивіться в наступному рецепті.
- Декілька порад:
- якщо Ви хочете мексиканські тортильи більшого діаметра, то збільште масу тесту і візьміть сковороду більшого розміру;
- зберігати тортильи в поліетиленовому пакеті в холодильнику;
- перед вживанням можна злегка розігріти тортилью на сковороді.