Звичайними здобними дріжджовими булочками здивувати когось важко. А ось якщо ви приготуєте пшенично-житні булочки з змішаної борошна, та прикрасите їх зверху насінням соняшника, рідні просто ахнуть!
Свіжі пшенично-житні булочки з насінням соняшника, такі пишні і м’які, ароматні, що просто неможливо подолати спокусу і не спробувати їх. А якщо розрізати булочку навпіл, намазати вершковим маслом, зверху покласти шматочок сиру або «шапочку» якогось джему, то вийде ідеальний сніданок або полуденок. Додайте чашку ароматної свіжого чаю або склянку молока … Хіба це не дуже добрий початок дня ?! Так у чому ж справа? Такі булочки не складні в приготуванні, з їх випічкою впорається будь-хто.
Складові:
для тесту:
- борошно пшеничне вищого сорту – 350 г
- борошно житнє обдирне – 50 г
- дріжджі сухі активні – 1 ч. л.
- масло вершкове – 50 г
- ряжанка – 150 мл
- молоко пряжене – 70 мл
- мед натуральний – 15 г
- цукор – пісок – 1 ст. л.
- сіль – 1 ч. л.
для обмазки:
- жовток курячий – 1 штука
- молоко – 1 ч. л.
- для посипання:
- насіння соняшнику очищені і необсмажені – 2-3 ст. л.
приготування:
- Активувати дріжджі. У ємність налити необхідну кількість ряжанки, бажано кімнатної температури, яку розбавити теплим топленим молоком, додати сухі активні дріжджі, цукор – пісок і добре розмішати. Ємність закрити щільно кришкою і поставити в тепле місце на 30 хвилин. Якщо через цей час на поверхні ємності з інгредієнтами з’явилися пухирці, значить, дріжджі активувалися і придатні для тесту для булочок.
- Два сорти борошна – пшеничне вищого сорту і житнє просіяти, додати натуральний мед, сіль і вершкове масло, перемішати.
- В борошняну суміш додати активовані в ряжанка з топленим молоком дріжджі, перемішувати поки це буде можливо дерев’яною ложкою. Коли перемішувати ложкою стане важко, викласти борошняну масу на обробну поверхню, присипану злегка борошном і замісити руками еластичне, що не липнуче до рук.
- Тесту надати форму кулі і помістити в глибоку чисту чашку, яку накрити рушником і поставити в тепле місце на 2 години для підйому. При можливості можна обминути тісто 1-2 рази за цей час.
- Що піднялося тісто викласти на обробну поверхню, присипану попередньо борошном, добре обмять і розділити на 9 частин, близько 80 грам кожна.
- З кожної частини тесту сформувати круглу булочку.
- Сформовані круглі булочки укласти в форму для випічки, залишаючи між ними невелика відстань. Форму для випічки з формованими булочками накрити чистою серветкою і залишити для вистоювання на 30 хвилин.
- Жовток злегка збити з молоком і змастити за допомогою силіконової кондитерської пензлика расстояться булочки і посипати рясно насінням соняшника.
- Форму для випічки зі сформованими і Расстоян булочками помістити в розігріту до 180 градусів духовку і випікати близько 25 хвилин, до готовності і зарумянивания.
- Спечені булочки вийняти з духовки і дати охолонути. Смачного!
Господині на замітку:
- Якщо ви хочете, щоб спечені булочки не були поєднані між собою, то розташуйте сформовані булочки перед випічкою на достатній відстані один від одного.
- Булочки можна замість насіння соняшнику посипати, наприклад, гарбузовим насінням або дрібно порубаними горіхами. Підійде також кмин, насіння льону або кунжуту.