Скибочку м’якого і смачного домашнього хліба, випеченого в духовці – це відмінний спосіб вгамувати голод, відчути тепло і затишок домашнього вогнища. Сьогодні на нашій кухні американський хліб з журавлиною і диким рисом.
Піч домашній хліб – це дивно і прекрасно, тут такий політ для творчості, було б тільки бажання! Посміхнувшись сонечку, засукавши рукава, забруднивши обличчя в борошні … і аромат вже випеченого хліба витає по всьому будинку! Сьогодні мені хочеться спробувати рецепт незвичайного американського хліба з червоним рисом і журавлиною. Повітряний, ніжний, ароматний. А який він гарний в розрізі! Темні зернятка червоного рису і журавлина заворожуюче рясніють, коли гострий ніж відрізає або ви просто відламуєте ласий шматочок. Ви ще не надихнулися хлібом в червону цяточку ?! Просто пам’ятайте, що домашній хліб завжди смачніше і корисніше купленого в супермаркеті! Печіть хліб самі, це дуже просто і дуже цікаво!
Складові:
для опари:
- борошно пшеничне вищого сорту – 4 ст. л.
- дріжджі сухі активні – ¾ ч. л.
- мед натуральний – 1 ст. л.
- вода тепла – 150 мл
для тесту:
- борошно пшеничне вищого сорту – 380 г
- масло рослинне – 1 ст. л.
- сіль – 2/3 ч. л.
а також:
- рис червоний – 30 г
- журавлина сушена – 40 г
для змащення:
- крута заварка – 10 мл
а також:
- форма для випічки 30 * 15.
приготування:
- Приготуйте опару. У невеликій чашці потрібно змішати сухі активні дріжджі, мед і необхідну кількість борошна, додати теплу воду і добре перемішати, що вийшла суміш без грудочок. Залиште опару в теплому місці для підйому на 30-40 хвилин.
- При необхідності переберіть червоний рис, оскільки можуть потрапити різні смітинки з огляду на те, що цей вид рису не шліфується. А також постарайтеся прибрати рис з темними плямами.
- Промийте червоний рис до прозорої води, змив пил.
- У невеликій сотейник покладіть чистий і добре промитий червоний рис, залийте його окропом. Вода повинна покривати зверху рис на 3 пальці.
- Відварити червоний рис на мінімальному вогні до готовності близько 20 хвилин. Червоний рис повинен увібрати всю рідину і стати м’яким. Сушену журавлину при необхідності помити і добре обсушити.
- У глибоку чашку просіяти борошно, додати сіль, рослинне масло, сушену журавлину і відвареної червоний рис. Поступово, порціями додати в борошняну суміш піднялася опару і замісити еластичне, але злегка липнуче до рук тісто.
- З отримав тесту сформувати кулю, покласти в чисту чашку, накрити мокрим рушником і залишити для підйому в теплому місці на 3 години.
- Що піднялося тісто добре обмять, укласти в форму для випічки хліба.
- Змастити верх сформованого хліба крутий заваркою, накрити рушником і залишити на 30 хвилин для вистоювання.
- Розігріти духовку до 180 градусів, помістити в неї форму для випічки з тестом, випікати хліб до готовності близько 30 хвилин, до зарум’янювання.
- Готовий хліб вийняти з форми для випічки і остудити на решітці.
- Нарізати повністю остиглий американський хліб з червоним рисом і журавлиною на порційні шматочки і подати до столу.
Господині на замітку:
- хліб можна сформувати на ваш смак;
- гарячий хліб їсти шкідливо, це може привести до загострення гастриту, здуття живота, резям і болів в шлунку;
- американський хліб з червоним рисом і журавлиною можна вживати під час посту.