Ця дивовижна, вражаюча і хвилююча грузинська кухня! Стільки смачних і унікальних страв, напевно, не має ні одна з найвідоміших світових кухонь, а все завдяки тому, що в Грузії неймовірно люблять приправи і спеції, властиві кавказькими традиціями кулінарії. З ними будь-продукт стає особливим і навіть огірки на зиму, які ми любимо маринувати звичним способом, перетворюються на феєричне блюдо! Якщо вам набридло хрустіти звичайними солоними огірочками і хочеться чогось гостренького – приготуйте огірки «По-грузинськи» з сухою аджикою на зиму!
Інгредієнти для приготування салату з огірків по-грузинськи на зиму:
- огірки – 1 кг
- помідори – 0,4 кг
- рослинна олія – 50 мл
- цукор – 60 г
- сіль – 0,5 ст. л.
- часник – 50 г
- оцет – 50 мл
- суха аджика – 1,5-3 ст. л.
Рецепт приготування огірків на зиму по-грузинськи:
Всі овочі, які будуть використані в салаті вимити. З помідорів зрізати незрілу частина біля плодоніжки, залишилися шматочки подрібнити за допомогою будь кухонної техніки – в чаші комбайна, блендером або м’ясорубкою.
З двох кінців кожного огірочка зрізати хвостики, потім нарізати кружечками шириною 3-5 мм. Вибирайте для цієї заготовки міцні огірки, не перерослі, з щільною насіннєвий серединою, щоб кружечки тримали форму і не деформувалися в процесі варіння.
Змішати в емальованій або в тазі з нержавійки томатну масу, відразу ж можна всипати сіль, цукор і масло. Помістити таз на плиту і варити томатну суміш 15 хвилин.
Перекласти огіркові кружечки в гарячу помідорну масу і влити оцет. Доводимо огірки в томаті до кипіння.
Настав час заправляти огірочки сухий аджикою. Ця пряна заготівля продається в будь-якому великому магазині або супермаркеті і вже збалансована по складу приправ. В залежності від кількості змісту тієї чи іншої прянощі вона може бути червоної, оранжевої або гірчичною, має тонкий солодкувато-гіркий присмак і божественний аромат. Так як суміш призначена для приготування досить гострого соусу до м’ясним або овочевим стравам, дуже важливо розрахувати їх кількість на нашу порцію огірків залежно від індивідуального порогу чутливості до гостроті. Якщо ви не любите надто гострі страви – на 1 кг огірків візьміть 1-1,5 ст. л. сухої аджики, якщо ж любите огірочки «з вогником» – беріть всі 3!
Всипати вибране кількість сухої аджики на огірки.
Часник пропустити через залізний прес до огірків і сухий аджике.
Тепер можна перемішати, ретельно розподіляючи аджику з томатною масою і огірковим кружочкам.
Продовжуємо варити салат з огірків по-грузинськи на повільному вогні ще 10 хвилин. Як тільки огірки змінили колір з яскраво-зеленого на менш інтенсивний болотний – вимкнути вогонь, інакше огірки втратять хрусткі властивості!
Банки підготувати заздалегідь, вони повинні бути сухими і простерилизованными (наприклад, в духовці), а кришки прокип’ятити в окропі кілька хвилин. Гарячий салат з огірків розкласти, наповнюючи банки до самої верхівки, залишаючи якомога менше місця до кришки.
Закупорити кожну банку гвинтовий або звичайною залізною кришкою з гумовим ущільненням, перевернути, укутати в полотняну товсту тканину і дочекатися повного охолодження.
Огірки на зиму по-грузинськи готові!
Кількість інгредієнтів в рецепті розраховано на 3 банки по 0,5 л.
Приємного вам апетиту!