Про користь свинячої печінки розповідати не треба – це відомий факт. А який смачний делікатес можна з неї зробити вдома!
Печінкова ковбаса – відмінне м’ясне блюдо, яке підійде для будь-якого гарніру з круп, макаронів або овочів. Домашня ковбаса зі свинячої печінки за цим рецептом завжди виходить соковитою і смачною. Основний секрет – свиняче сало, а ще відсутність сторонніх присмаків, так як робиться вона без цибулі, часнику і т.д. У продукті повністю відсутня гіркота, адже печінка перед приготуванням вимочується в молоці.
Якщо порівняти придбану печінкову ковбасу з магазину і створену в домашніх умовах, то остання виграє не тільки за смаком і натуральності. Домашня вигідніше для сімейного бюджету, так як свиняча печінка на ринку коштує недорого, а ковбаси з неї виходить дуже багато.
Ви можете придбати свіжу печінку, промити її і заморозити, щоб у будь-який час можна було зробити шматочок смачної печінкової ковбаски до столу!
Складові:
- печінку свиняча – 0,5 кг
- сало свиняче – 50 г
- солона оболонка (кишка) – 1 шт. 1 м
- рослинне масло – 50 мл
- молоко – 0,5 л
- сіль за смаком.
Як приготувати:
- Купуючи свинячу печінку, не соромтеся її нюхати! Вона повинна бути свіжою! Промийте її в воді і видаліть всі плівки і канали. Наріжте печінку на шматки і залийте молоком на 2-6 годин. Потім пропустіть через м’ясорубку в глибоку ємність. Слідом наріжте на шматочки свиняче сало без шкіри і м’яса. Його теж подрібніть на м’ясорубці. Всипте сіль і ретельно перемішайте, щоб шматочки сала розподілилися по всій масі.
- Промиту оболонку натягніть на спеціальну насадку для ковбас, як на фото. Кінець оболонки зв’яжіть кулінарним шпагатом або просто вузлом. Обов’язково проколіть голкою, щоб випустити повітря. Якщо наповнюєте оболонку вручну, то скористайтеся горлечком пластикової пляшки, яке попередньо відрізали.
- Влийте печінкову масу в м’ясорубку і акуратно наповніть нею всю оболонку, намагаючись набивати нещільно, щоб не порвати кишку. За бажанням можете залишити заготовку у вигляді кілець або ж пов’язати її, формуючи невеликі ковбаски. Кінець кишки ретельно зав’язуємо. У такому вигляді заготовку ковбаси можна заморожувати.
- У сковороду влийте рослинне масло і нагрійте його. Зменшіть вогонь до мінімального і викладіть в масло кишку з печінковим фаршем. Відразу ж накрийте кришкою і млоїте до утворення золотистої скоринки на мінімальному вогні.
- Як тільки це відбудеться – переверніть ковбасу на іншу сторону і млоїте такий же час на мінімальному вогні. Печінкова ковбаса не тільки придбає золотисту скориночку, але ще і відмінно приготується і зсередини, залишаючись при цьому соковитою і смачною.
- Викладіть обсмажену ковбасу зі свинячої печінки на порційне блюдо і подавайте до столу, присипавши свіжою зеленню. За бажанням – розріжте на шматочки при подачі.
Господині на замітку:
- Також ковбасу можна довести до готовності в мультиварці. Цей спосіб описаний в іншому рецепті – http://na-vilke.ru/domashnyaya-kolbasa-iz-svininy-v-multivarke.html.
- Свинячу печінку можна замінити будь-який інший. А якщо взяти курячу, то етап вимочування в молоці можна пропустити – ковбаса і так вийде ніжною і смачною.