Історія «Оселедця під шубою» налічує не одне десятиліття, та й хіба можна обійтися на Новий рік без «Оселедця під шубою» з маринованою цибулею. Цей салатик вже давно увійшов до переліку будь-яких святкових страв. І це не дивно адже приготування просте, а інгредієнти прості і доступні. На святковому столі салат печінку під шубою виглядає яскраво і нарядно, а смак вище всіх похвал.
Готувати оселедець під шубою просто! Навіть найпростіше блюдо в оригінальній подачі, як наприклад, шуба в лаваші, шуба в рулетики або салат желе з оселедцем – прикрасить не тільки обідній, а й святковий стіл!
Про те, як замаринувати цибулю для «Оселедця під шубою» і приготувати «Оселедець під шубою», ми расскаем в своїй статті.
Оселедець під шубою на новий рік
Дуже вдала варіація салату, тому що подавати зручно і виглядає красиво. Дуже незвичайний спосіб оформлення традиційної «Шуби».
Салат оселедець під шубою інгредієнти:
- 3 середні морквини;
- 1 невелика оселедець;
- 3 середні буряка;
- 1 головка цибулі;
- 3 середніх бульби картоплі;
- 150-200 гр. майонезу;
- За 2 щіпки чорного перчика і солі;
- 2-3 гілочки петрушки;
- 10 шт. зелених оливок.
Як готувати салат під шубою:
- Всі коренеплоди (картопля, морква, буряк) ретельно миємо, опускаємо в киплячу воду, варимо до готовності. Підсолити овочі краще вже в кінці варіння. Готові овочі викладаємо на блюдо і охолоджуємо.
- Поки варяться овочі, займаємося оселедцем. Рибу потрошимо, відрізаємо голову, знімаємо шкіру, видаляємо хребет і максимально висмикуємо кісточки. Отримане філе ріжемо середніми кубиками.
- Цибулину очищаємо, ріжемо кубиками, перекладаємо в друшляк, обшпарюємо окропом. В цьому випадку цибулю втратить свою «злість» і буде смачнішим в салаті-рулеті. Лук змішуємо з шматочками оселедця.
- Остигнули овочі очищаємо, натираємо на середню терочку в окремі тарілки.
- На стіл кладемо килимок для приготування суші (можна замінити чистим вафельним рушником). Зверху застилає харчову плівку.
- На плівку викладаємо шар тертого буряка у вигляді прямокутника. Солимо до смаку, змащуємо майонезом.
- Наступним шаром йде картопля. Масу також рівняємо, солимо, перчимо до смаку, малюємо майонезну сіточку.
- Далі йде шар тертої моркви і майонез.
- По центру прямокутника викладаємо оселедець, змішану з цибулею.
- Тепер акуратно за допомогою циновки (рушники) звертаємо щільний рулет. Загортаємо рулет в плівку, відправляємо на холод на пару годинок, щоб рулет зафіксував свою форму.
- Через зазначений час знімаємо плівку, перекладаємо на блюдо. Прикрашаємо зеленню, оливками, подаємо на стіл.
Порада. Щоб картопля і морква не забарвилася в червоний колір, то варити їх необхідно в окремій каструльці.
Новорічна оселедець під шубою
У святкові дні столи просто ломляться від смачної і жирної їжі, але, на жаль, всі зайві калорії неодмінно позначаться на фігурі. Щоб насолодитися улюбленим салатом і не набрати зайвих кілограмів, раджу замінити майонез іншим більш легким соусом.
Інгредієнти салату під шубою:
- 3 середні морковочкі;
- 1 невелика слабосолона оселедець;
- 1 середня головка цибулі;
- 3 курячих яйця;
- 2 невеликі буряків;
- 4 бульби картоплі;
- 3-5 ст.л. нежирної сметани (йогурту);
- 1-1,5 ч.л. їдальнею горчічкі;
- 2-3 шепотки солі.
Оселедець під шубою новорічна:
- Миті овочі закладаємо в окріп, відварюємо до готовності прямо в шкірці. Викладаємо на блюдо остигати. Коли вони стануть теплими, очищаємо і трьом на крупній тертці.
- В іншій каструльці відварюємо круто курячі яйця. Остужаем їх, переклавши в холодну воду, очищаємо від шкаралупи. Натираємо яйця, як і овочі, на крупну тертку (жовтки окремо, білки окремо). Білок одного яйця відкладаємо для прикраси.
- Оселедчик розбираємо на філе, ретельно звільняючи від кісточок. Рибку ріжемо кубиками.
- Для приготування заправки змішуємо нежирну сметану або натуральний йогурт без добавок з гірчицею і сіллю. Щоб було зручно малювати сіточку з соусу, перекладаємо його в щільний целофановий пакет, зрізаємо куточок.
- Беремо велике блюдо, встановлюємо сервировочное кільце, щоб блюдо виглядало презентабельно. Починаємо шарами укладати всі підготовлені раніше інгредієнти.
- Спочатку укладаємо картопля, солимо, перчимо до смаку і щедро заправляємо майонезом, щоб картопля не був сухим.
- Потім укладаємо оселедець упереміш з цибулею.
- Морквина йде поверх риби, зверху малюємо густу сіточку зі сметани.
- Далі викладаємо бурякову масу, малюємо сіточку з сметанному соусі.
- Вгору салату оформляємо яйцями. По центру викладаємо жовтки, а по краях шар тертих білків.
- Для прикраси салату з залишеного білка вирізаємо квіточки, в серединку кладемо трохи подрібненого жовтка. Викладаємо квіти по центру салату, доповнюємо композицію гілочками петрушки.
- Акуратно знімаємо кулінарне кільце, боки можна залишити так, а можна задекорувати тертими білками. Перед подачею ставимо салат в холодильник для просочення на пару годин.
Порада: калорійність салату під шубою можна знизити, якщо заправити його НЕ майонезом, а нежирною сметаною.
Шуба з оселедцем рецепт
Дуже незвичайна подача відомого салату. Гості за новорічним столом по достоїнству оцінять ваші старання і з задоволенням скуштують креативне блюдо.
тарталетки:
- 5 середніх бульб картоплі;
- 2 яйця;
- 20 гр. вершкового маслечка;
- 1 щіпка солі.
Для салату:
- 2 варені яйця;
- 2 середні відварені бурячок;
- 200 гр. натурального йогурту;
- 0,5 філе цілої малосольной оселедця;
- 0,5 ч.л. столової гірчиці.
Для оформлення салату:
- 12 скибочок оселедця (за кількістю тарталеток);
- 2 головки фіолетового салатного лука.
Шуба салат покроковий рецепт:
- Спочатку приймається за приготування тарталеток з картопляної маси. Для цього відварюємо до готовності очищену картоплю в підсоленій воді, зливаємо воду.
- З картоплі готуємо пюре, додаючи вершкове масло і сирі яйця. Яйця вбиваємо по одному, відразу ж ретельно розмішуємо, щоб воно не згорнулося.
- Остигнуло картопляне тісто викладаємо невеликими порціями в формочки для маффінів (металеві форми попередньо змащуємо маслом), зволоженими руками розподіляємо масу по всій поверхні формочки. Намагаємося робити шар однакової товщини.
- Розпалює духову шафу до 180 градусів, випікаємо тарталетки чверть години, поки вони не зарум’яняться.
- Готові тарталетки відразу виймаємо з формочок, залишаємо остигати на решітці.
- Для приготування салату-начинки використовуємо заздалегідь відварені, охолоджені і очищені овочі з яйцями.
- Оселедець филируем, витягуємо кісточки. Частина філе нарізаємо кубиками. Іншу рибку ріжемо невеликими скибочками, кількість яких має бути рівною кількості тарталеток.
- Буряк і яйця крупно трьом. Змішуємо овочі з оселедцем, заправляємо йогуртом, змішаним з гірчицею. Якщо потрібно, масу солимо і перчимо до смаку.
- Отриманою салатної масою наповнюємо тарталетки. Зверху акуратно укладаємо по часточці солоної рибки і колечка фіолетового лука.
- Тарталетки розміщуємо на Блюда і подаємо гостям.
Важливо! Залежно від сорту картоплі, для зв’язки може знадобитися трохи борошна, щоб готові тарталетки не розсипалися.
Салат шуба на новий рік
Ще одна сучасна версія улюбленого всіма салату. Таке блюдо дуже зручно для подачі: досить порізати його на порційні шматочки і розкласти по тарілках.
Набір продуктів на 4 порції:
- 270 гр. філе слабосоленої жирної оселедця;
- 2 середні відварені буряка;
- 1-1,5 середні морквини (відварені);
- 1 великий бульба картоплі (відвареної);
- 7 гр. швидкорозчинного желатину;
- 70 мл фільтрованої водички;
- 250 гр. салатного майонезу;
- по 2 щіпки солі і чорного перцю.
Салат оселедець під шубою:
- Перш ніж перейти до чищення і нарізки овочів, замочуємо желатінчік в холодній водичці на годину.
- Коренеплоди і рибку чистимо, нарізаємо однаковими кубиками середнього розміру.
- Набряклий желатин нагріваємо до 60 гр. Коли він стане рідким, додаємо майонезік і все добре перемішуємо. Солимо і перчимо до смаку.
- Прямокутну форму для випічки хліба або кексу вистилає харчовою плівкою.
- Змішуємо нарізану кубиками буряк з четвертою частиною соусу, викладаємо у форму, рівняючи поверхню. Відправляємо на 10 хвилин в холодильник, щоб маса трохи схопилася.
- Таким же способом викладаємо шар оселедця з майонезом. Знову поставити на холод.
- Далі йде шар моркви.
- Четвертий шар формуємо з картопляних кубиків, змішаних з соусом. При необхідності масу солимо і перчимо.
- Готовий салат ставимо на полицю холодильника мінімум на 4 години.
- Застиглий салат перевертаємо на плоске блюдо, прибираємо плівку, прикрашаємо за бажанням і відразу ж подаємо на стіл.
Важливо! Під час формування салату желатиновий соус тримаємо теплим, інакше він застигне.
Оселедець під шубою в стаканчиках
Оригінальна коктейльна подача звичного салату під шубою. Для приготування потрібно обов’язково брати прозорі скляні стаканчики, щоб всі верстви добре проглядалися.
Набір продуктів на 4 порції:
- 1/3 слабосоленої жирної оселедця;
- 2 відварених круто яйця;
- 1 середня буряк, зварена в шкірці;
- 1 середня відварна морквина;
- 1 зварений в шкірці картопляна бульба;
- 0,5 невеликий ріпчастої цибулини;
- 0,5 середнього зеленого яблучка;
- 1/3 лимона (цедра і сік);
- 150 гр. салатного майонезу;
- 1 щіпка білого свежемолотого перчика.
Інструкція приготування:
- Оселедчик обробляв, ріжемо кубиками зі стороною 1 см.
- Лук очищаємо, дуже дрібно рубаємо, обшпарюємо окропом, обсушуємо.
- Яблуко очищаємо, м’якоть ріжемо сантиметровими кубиками. З’єднуємо з оселедцем, цибулею, лимонною цедрою і соком. Масу перемішуємо, додавши білий перець.
- Овочі очищаємо. Буряк трьом на крупній тертці, а всі інші коренеплоди ріжемо кубиками зі сторонами 5 мм.
- Остигнули відварені яйця очищаємо. Відкладаємо в сторону 3 желточка, все інше дрібно рубаємо або розминаємо виделкою.
- Викладаємо в стакани всі інгредієнти шарами: картопля, риба з яблуками, яйця, морква, буряк. Кожен шар, крім картопляного, щедро змащуємо майонезом, приправляючи за бажанням сіллю і перцем.
- Верх салату скроплюємо майонезом, присипаємо тертими жовтками.
- Горлечка склянок затягуємо харчовою плівкою, відправляємо салат на холод на 4-8 годин для просочення.
Приготувати новорічну закуску «а-ля оселедець під шубою» зовсім нескладно. Досить вивчити статтю і слідувати поетапні інструкції. Приємного всім апетиту!