Щоб харчування було правильним і збалансованим, воно повинно бути, в першу чергу, різноманітним. Як би ми всі не любили м’ясо, але включати рибу і морепродукти в свій раціон просто необхідно. Саме тому сьогодні хочемо представити своїм читачам швидкий і смачний рецепт рибних тюфтельок з рисом в томатному соусі. Готувати нашу страву будемо в духовці, а це означає, що часу на приготування піде зовсім небагато, оскільки не буде необхідності постійно стояти біля плити.
Щоб приготувати рибні тефтелі з рисом буде потрібно:
- фарш рибний – 500-550 г
- рис – 50-60 г
- яйце – 1 шт.
- цибуля ріпчаста – 2 головки
- морква – 1-2 шт.
- паста томатна – 80 г
- вода – 1-1,5 склянки
- зелень кропу – пару гілочок
- сіль, приправа – за смаком та бажанням
Рибні тефтелі в томатному соусі – рецепт з фото:
Якщо ви будете використовувати готовий рибний фарш (як у нас), то відразу переходимо до варінні рису до напівготовності в солоній воді (близько 8-10 хвилин при слабкому кипінні). Якщо для приготування рибних тюфтельок, ви підготували філе риби або тушки, то тут доведеться ще попрацювати. В принципі, з філе все просто: розморожуємо, ріжемо шматками і перемелюємо через м’ясорубку або стаціонарного блендера. Якщо риба у вас цілком, то спочатку видаляємо голови/хвости/плавці, потім розрізаємо уздовж, добре вичищаючи нутрощі і плівки, видаляємо хребет і кісточки. Отримане рибне філе нарізаємо і подрібнюємо у фарш. Для того щоб приготувати рибні тефтелі в томатному соусі за цим рецептом, можна взяти будь-яку морську білу рибу, наприклад, минтай, хек або тріску і т. п.
Коли рис звариться, воду зливаємо і залишаємо його остигати.
Потім змішуємо в одній посуді рибний фарш, остиглий рис, додаємо яйце і рубану зелень.
Фарш солимо і приправляємо спеціями за смаком, добре розмішуємо ложкою.
Руками формуємо невеликі рибні тефтелі з рисом і відразу викладаємо їх у форму, в якій вони будуть гаситися в духовці. Із зазначеної кількості продуктів вийде приблизно 12 тефтелькою.
Тепер займемося приготуванням томатного соусу, в якому будуть готуватися наші рибні тефтелі. Подрібнюємо овочі стандартним способом: цибуля – дрібним кубиком, моркву – на тертці. Розігріваємо сковороду, налив ложку-другу рослинної олії і обсмажуємо овочеву нарізку до м’якого стану, на це піде всього кілька хвилин.
Потім кладемо до овочів томатну пасту і перемішуємо її з цибулею і морквою лопаткою до однорідного розподілу пасти.
Вливаємо в каструльку воду, помішуючи лопаткою, домагаємося однорідної консистенції. Доводимо соус до невеликого кипіння і знімаємо з вогню, при цьому посоливши і додавши приправу за смаком і бажанням.
Заливаємо рибні тефтелі томатним соусом і рівномірно розподіляємо морквяно-цибульну складову. Тут також можна додати лавровий лист і горошинки перцю.
Тримаємо рибні тефтелі в духовці близько 40-45 хвилин при нагріванні 180 гр. на середній позиції.
Тефтелі подаємо гарячими, прикрасивши їх свіжою зеленню.
Кращим гарніром для таких тефтелек стане картоплю у всіх його проявах (відварна, смажена, печена, картопляне пюре).
На цьому все! Рибні тефтелі в томатному соусі готові до подачі!
Смачного!