Сам по собі грецький салат – це унікальне, яскраве і смачна страва. Якщо ж в нього замість лимонного соку, як того вимагає класична рецептура, додати бальзамічний оцет, то це вже буде справжній шедевр. «Грецький» салат з бальзамічним оцтом – рецепт при цьому стає ще більш витончений, дещо незвичний і просто чудовий.
Також на нашому сайті ви знайдете й інші, не менш смачні рецепти салатів, таких як, крабовий салатик для торжества або новорічний салат з крабовими паличками.
Як приготувати грецький салат в домашніх умовах
Соєвий соус в комплексі з дорогим і вишуканим оцтом надають і без того шикарному страві особливого, ніжний і в той же час пікантний смак. Готується він неймовірно легко, але при цьому виходить досконалим.
Приправа для грецького салату – склад:
- 1 червоний солодкий перець;
- 1 жовтий солодкий перець;
- 400 гр. томатів черрі;
- 200 гр. огірків;
- 200 гр. салатних листочків;
- 1 цибулина;
- 1 зубок часнику;
- 200 гр. сиру Фета;
- 100 гр. оливок;
- 4 ст. л. оцту бальзамічного;
- 7 ст. л. масла оливок;
- 11 ст. л. соусу соєвого;
- третину ч. л. перцю меленого;
- чверть ч. л. цукру.
Як приготувати і чим заправляти грецький салат:
- Овочі насамперед слід якісно промити і просушити на рушник з паперу.
- З перчика витягуються все насіння, після чого його вже нарізають на акуратні квадратики.
- Крихітні черрі досить просто розрізати на половинки.
- Огірки слід подрібнити на тоненькі часточки.
- Салат нарізається на якомога більш тонкі і в той же час довгі смужки.
- Лук очищається від лушпиння, яка йому властива і тільки потім нарізається половинками кілець.
- Сир необхідно нарізати на компактні, рівні кубики.
- Часник потрібно просто подрібнити пресом.
- Оцет в підходящої для приготування соусу посуді змішується з цукром, олією оливок, соєвим соусом і перчиком.
- Всі продукти викладаються в салатник і рясно поливаються тільки що приготовленої заправкою і зверху викладаються оливки.
Важливо! Немає певних правил нарізки овочів. При бажанні їх можна нарізати кубиками або ж смужками. Салатні листочки можна просто дрібно порвати. Таким чином з одних і тих же продуктів можна створити кілька варіацій настільки простого і вишуканого блюда.
Грецький салат – опис
Сир, звичайно, при приготуванні оригінального страви не використовувався. Але така інтерпретація дозволяє зробити готовий продукт дешевше і в той же час смачніше і простіше. Хоча, здавалося б, куди ще простіше, адже він і так готується всього хвилин десять від сили.
Продукти харчування й спеції для грецького салату:
- 0,5 кг. томатів;
- 0,5 кг. огірків;
- 300 гр. салатних листочків;
- 50 гр. зелені цибулі;
- пара ст. л. масла оливок;
- 100 гр. сиру з мінімальною жирністю;
- 4 ст. л. оцту бальзамічного;
- чверть ч. л. перчика меленого.
Грецький салат для схуднення:
- Огірки необхідно нарізати на досить великі кубики.
- Помідори потрібно подрібнити на половинки, або навіть четвертинки кілець в залежності від їх розміру.
- Лук і салатні листочки промиваються, обов’язково просушують.
- Зелень цибулі якомога дрібніше робиться.
- Салатні листочки просто рвуться на невеликі шматочки.
- Подрібнені компоненти змішуються з сиром і перекладаються в блюдо, в якому власне і буде здійснена його подача.
- Для приготування соусу оцет слід змішати з маслом, а також перчиком.
- Тільки що приготований соус виливається на готову страву.
Як робиться грецький салат без сиру
Уявити собі цей вишуканий салат без сиру вельми і вельми складно. Це, здавалося б, невід’ємний його компонент. Але спробувавши його хоч разок, уже напевно захочеться хоча б зрідка, але готувати і його. А для тих же, хто взагалі не любить сир – це просто знахідка. Тепер і вони зможуть насолоджуватися цим чудовим салатом.
Будуть потрібні:
- 150 гр. томатів, бажано подрібніше;
- половина червоної цибулини;
- 8 оливок;
- пара огірків;
- півтори ст. л. масла оливок;
- півтори ст. л. оцту бальзамічного;
- 20 гр. зелені петрушки;
- чверть ч. л. перчика меленого.
Заправка для грецького салату з бальзамічним оцтом:
- Лук попередньо слід очистити від властивої йому лушпиння, і тільки після цього нарізається дуже тоненькими половинками кілець.
- На тоненькі часточки слід подрібнити і помідорчики.
- Огірки ж краще нарізати кубиками або половинками кілець.
- Петрушку потрібно спочатку промити і просушити. Лише потім її потрібно вже і порубати.
- Оливки витягуються з баночки і трошки просушиваются на рушник з паперу, щоб надлишки рідини залишилися на ньому.
- Всі компоненти за винятком лише петрушки перекладаються в салатник і змішуються з оцтом, маслом і перчиком.
- На завершення готовий продукт залишається присипати подрібненою зеленню петрушки і можна вже подавати на стіл разом з гарячим, щойно випеченим хлібом.
Порада: оливки, використовувані в приготуванні страви, повинні бути без кісточок. Самостійно їх витягти досить складно, та й часу цей процес займе немало. Потрібні певні навички, щоб витягти кісточку і не пошкодити при цьому сам плід. У салаті ж оливки з кісточками – це просто неприпустимо. Головне, при покупці варто звернути на це особливу увагу, щоб потім не було непорозумінь і зовсім непотрібних проблем.
Рецепт грецького салату з сиром
Ще одна варіація шикарного салату, який максимально адаптований під слов’янський смак. Який сир потрібен для грецького салату? Сир Фета вже якось зовсім не в цьому дусі, зате бринза – рідна і до болю знайома. При цьому смак не стає гірше, а навпаки, набуває особливого, цікавий відтінок, який і є головним і незаперечною перевагою саме цієї рецептури.
Будуть потрібні:
- 3 огірка;
- 4 помідори;
- 250 гр. бринзи;
- 20 шт. оливок;
- 1 солодкий перець;
- 4 ст. л. масла оливок;
- 1 червона кримська цибулина;
- 1 ст. л. оцту бальзамічного.
Салат грецький оригінальний рецепт:
- Спочатку необхідно ретельно промити всі овочі.
- Помідори простим ножем потрібно нарізати на великі, але не надто, квадрати або ж просто на дольки.
- З огірка зрізаються всі кінчики, і він нарізається по аналогії з попереднім продуктом – томатами.
- З солодкої перчинки дуже акуратно витягуються насіння, видаляються надлишки білої м’якоті і потім вже нарізають на тонкі смужки.
- Лук попередньо відділяється від властивої йому лушпиння, після чого відразу ж нарізається на половинки кілець, причому досить тонкі і перемішується з іншими подрібненими овочами.
- З оливок потрібно злити всю рідину і потім викласти зверху на овочі.
- Бринзу потрібно розрізати на великі шматочки і також перекласти до інших компонентів салату.
- Заправка готується наступним чином. Оцет перемішується з маслом оливок, при бажанні перчить і присолюють.
- Готова заправка переміщається в блюдо. Залишається лише присипати його зеленню і можна вже подавати до столу.
Також спробуйте приготувати крабовий з китайською капустою, таке блюдо не менше смачно ніж класичний варіант.
Салат грецький з пекінською капустою
Завдяки тому, що пекінська капуста сама по собі набагато соковитіше, ніж салатні листочки, така варіація страви ще ніжніша і насичена. Спеції, додані в салат, надають готовому продукту ще більш яскравий, що запам’ятовується аромат і вишуканий, неповторний смак.
Будуть потрібні:
- 250 гр. пекінський капусти;
- 150 гр. томатів;
- 200 гр. сиру Фета;
- пара огірків;
- 1 солодка перчинка;
- 1 цибулина;
- 100 гр. маслин;
- 80 гр. масла оливок;
- третину лимона;
- 1 ст. л. оцту бальзамічного;
- 1 зубок часнику;
- пол ч. л. спецій «Італійські трави»;
- чверть ч. л. солі.
Етапи готування:
- Завчасно слід подбати про приготування соусу, так як йому необхідний час, щоб настоятися. З цією метою часник чиститься від властивої йому лушпиння, подрібнюється пресом і змішується з травами, маслом оливок, оцтом, лимонним соком і сіллю.
- Сир нарізається на кубики порівняно невеликого розміру і змішується з соусом, в якому і настоюється, поки йде підготовка інших продуктів.
- Лук потрібно очистити від властивої йому лушпиння і потім нарізати на тонкі половинки кілець.
- Пекінська капуста просто робиться досить крупно за допомогою звичайного ножа, після чого підсолювати і мнеться, щоб трохи пустила сік.
- Огірки і томати промивають, обсушують і потім нарізають на кубики не сильно великого, але і не маленького розміру.
- З перчика обов’язково дістаються насіння, тільки після цього його вже потрібно нарізати тоненькою соломкою.
- З баночки з оливками зливається вся рідина, самі ж вони перекладаються на рушник з паперу і трохи просушують.
- У підходящої салатниці огірки, капуста, обсушені маслини, помідори і солодкий перчик перемішуються.
- У вигляді прикраси в даному випадку виступає просочений соусом сир.
- Залишки соусу вливаються в готовий продукт.
Важливо! Бажано використовувати в процесі приготування саме червоний, так званий «кримський» цибулю, але при бажанні його можна замінити і на звичайний ріпчаста, і навіть на зелений. Єдина умова – ріпчаста цибуля слід попередньо обробити, так як він має досить різкий аромат і смак. З цією метою його вже в подрібненому вигляді заливають окропом і настоюють хвилин п’ятнадцять, після чого вже остигнула воду потрібно просто злити, а сам же лук гарненько віджати, щоб пішли залишки рідини.
Салат грецький історія походження йде корінням в грецьку історію, де це блюдо прийнято готувати з соком лимона. А ось бальзамічний оцет – це вже розкіш. Такий соус застосовується лише в особливих випадках, на найяскравіших і багатих урочистостях. Так чому ж не зробити собі таке свято і не побалувати себе блюдом, в яких не можуть насититися навіть самі греки? Тим паче, що це вже не просто класичний салат, а дивовижне, казково ароматне і незвичайне блюдо. Грецький салат з сухариками рецепт – готувати одне задоволення – швидко і просто. А смак же його просто чудовий, який просто неможливо забути.
Можливо вас також зацікавлять рецепти крабового салату з креветками або гранатового браслета з куркою.