Завжди доступна і корисна буряк чомусь іноді залишається поза нашої уваги в період заготовок більш популярних і улюблених овочів і фруктів. Даремно ми відкладаємо на другий план рецепти з цим чудовим коренеплодом, адже з неї можна приготувати дуже смачні салати на зиму. А ось вам ще один безперечний аргумент на користь таких салатів з буряком – при термічній обробці вона не втрачає свої корисні властивості! А це означає, що навіть в маленькій баночці ми зможемо зберегти цілу «оберемок» мікроелементів і вітамінів!
Інгредієнти для приготування бурякового салату на зиму:
- буряк винегретная – 1,5 кг
- перець солодкий – 1,5 кг
- цибуля ріпчаста – 1 кг
- помідори – 1 кг
- соняшникова рафінована олія – 300 мл
- цукор – 10 ст. л.
- оцет – 9 ст. л.
- сіль – 2 ст. л.
Рецепт приготування салату з овочами на зиму:
Перед тим як приступити до приготування, необхідно підготувати все, що знадобиться для закочування (стерилізовані сухі і чисті скляні банки, жерстяні або самозакручивающиеся кришки та ін.) і безпосередньо підготувати всі овочі для подрібнення. Їх необхідно ретельно вимити, позбавивши від забруднень і потемнілих місць, обрізати невідповідні для консервування частини, шкірку, плодоніжки і насіння. Солодкий перець і цибулю для цього салату краще всього нарізати руками, а для подрібнення буряка можна скористатися побутової кухонною технікою. Отже, нарізати перець кубиками або довгастими шматочками.
Помідори розрізати навпіл, видалити при необхідності позеленілу щільну частину біля плодоніжки. Помідорні половинки подрібнити блендером або прокрутити на м’ясорубці для отримання томатного пюре.
Ріпчасту цибулю нарізати не дуже тонко, середніми напів – або чверть кільцями.
Буряк натерти на крупній тертці або подрібнити у комбайні. Підготовлені овочі – можна приступати до приготування бурякового салату на зиму!
У велику каструлю перелити отриману томатне пюре, всипати цукор і сіль, перекласти буряк. Довести до кипіння томатне пюре, а потім поставити на вогонь на «мінімум» і дати буряках пустити сік, щоб наступні 10-15 хвилин буряк потушилась у власному соку. При цьому не забуваємо весь час помішувати.
Через 10-15 хвилин додати ріпчасту цибулю, продовжувати гасіння салату 5-7 хвилин, злегка збільшивши полум’я вогню.
Перекласти подрібнений солодкий перець, влити рослинне масло. Починаючи з цього етапу, час варіння салату– 20 хвилин (середній вогонь).
За 5 хвилин до завершення процесу додати в салат з буряком оцет, перемішати, дати закипіти.
Тепер гарячий буряковий салат можна укласти в скляні банки на зиму, злегка утрамбовувавши і стежачи за тим, щоб буряк у банку знаходилася у достатній кількості овочевого соку.
Ще одна чудова властивість цього салату з буряком полягає в тому, що таку заготовку на зиму можна використовувати як заправку для червоного або українського борщу, адже всі необхідні овочі – цибулю, перець, буряк вже готові!
Смачного!