Сьогодні хочемо поділитися з вами ще одним тортом з італійської кухні, а саме пропонуємо вам насолодитися ніжним смаком торта Цукотто (Дзукотто, Zuccotto). Цей торт є візитною карткою Флоренції і у себе на батьківщині він також палко любимо, як і Тірамісу. Готується торт Цуккотто без будь-яких складнощів, тому з усім процесом впорається навіть новачок. Основною відмінністю від звичних для нас тортиків є тільки його форма – куполоподібна, але її домогтися вкрай просто за допомогою звичайного салатника.
А ще принадність цього торта полягає в тому, що він відкритий для кулінарних експериментів. Фісташки ви завжди можете замінити або доповнити іншими горіхами (ідеально підійде фундук або мигдаль), а ще в начинку можна додати цукати, які також зроблять смак торта особливим і неповторним.
Інгредієнти для приготування торта Цукотто:
Для бісквіта:
- яйця – 5 шт. (невеликого розміру)
- борошно пшеничне – 100 г
- цукор – 150 г
- масло – 20 г
Для крему:
- маскарпоне (або рікотта) – 300 г
- жирні вершки (від 33%) – 250 г
- цукор (або цукрова пудра) – 150 г (або на ваш смак)
- шоколад – 80 г
- фісташки – 30 г
Для просочення:
- кави (свіжозварений) – 100 мл
- коньяк (ром) – 2 ст. л. (за бажанням)
Додатково для прикраси:
- цукрова пудра – 1 ст. л.
- какао-порошок – 1 ст. л.
Торт Цукотто – покроковий рецепт з фото:
Курячі яйця, не розділяючи попередньо на білки і жовтки, цілком відправляємо у велику за обсягом миску.
Збиваємо яйця протягом 10 хвилин на максимальній швидкості міксера до густої і пишної піни. Перші 2-3 хвилини збиваємо яйця самостійно, а після потроху підсипаємо весь цукор. Дуже важливо ретельно збити яйця, так як тільки за рахунок їх обсягу, буде підніматися і сам бісквіт. До речі, щоб яйця легше взбились в міцну піну, вони повинні бути кімнатної температури. Тому з холодильника їх дістаньте заздалегідь, щоб вони встигли добре зігрітися.
Вершкове масло відправляємо в мікрохвильову піч на 30-40 секунд, щоб воно розплавилося, а тим часом у тісто додаємо просіяне борошно.
Борошно в яєчну масу вмішуємо дуже ніжно за допомогою лопатки або віночка.
В отримане тісто уздовж стінки миски вливаємо розтоплене вершкове масло. І також лопаткою або віночком акуратно вмішуємо масло в тісто.
Тісто для бісквіта готово.
Виливаємо його на деко, вистелений папером для випічки (до речі, якщо папір не дуже якісна, то змастіть її маслом). Лопаткою або кондитерським шпателем ретельно розподіляємо тісто по всій поверхні дека.
Випікаємо бісквіт для торта Цукотто 10-12 хвилин при 180 С. Готовність бісквіта перевіряємо дерев’яною шпажкою або легким натисканням на його поверхню (якщо бісквіт готовий, він буде «пружинити»).
Готовий бісквіт відокремлюємо від бортів дека (для цього потрібно пройтися лезом ножа уздовж бортів) і переносимо його на решітку. Знімаємо з бісквіта папір і залишаємо до повного охолодження.
Тим часом приготуємо крем для торта Цукотто. Фісташки і 30 г шоколаду дрібно рубаємо ножем або подрібнюємо в кухонному комбайні.
Жирні вершки переливаємо в ємність з високими бортами (так вершки не забрызгают все навколо) і збиваємо до твердих піків.
Маскарпоне або рікотту з’єднуємо з дрібним цукровим піском або цукровою пудрою і збиваємо протягом декількох хвилин.
В сирну масу невеликими порціями додаємо вершки.
І акуратно перемішуємо крем лопаткою.
Третину крему перекладаємо в окрему ємність і відставляємо поки в сторону. В решту крему додаємо подрібнені фісташки і шоколад. Перемішуємо.
Решти 50 г шоколаду акуратно розтоплюємо в мікрохвильовці, даємо йому трохи охолонути (пари хвилин буде цілком достатньо) і додаємо до відкладеної третини крему. Перемішуємо.
Для просочення заварюємо міцну каву, даємо йому охолонути і вже після цього вливаємо в нього коньяк або ром. За бажанням, кави можна злегка підсолодити.
Приступаємо до складання торта Цукотто. Остиглий бісквіт спершу розрізаємо вздовж на 2 частини, а потім кожну частину нарізаємо на трикутники, як показано на фото.
Салатник об’ємом близько 3 л вистилаємо харчовою плівкою. Щільно притискаючи один до одного, викладаємо шматочки бісквіта в салатник.
Отриману кошик з бісквіту добре просочуємо сумішшю кави і коньяку.
Заповнюємо бісквітну кошик кремом з фісташками і шоколадною крихтою. У центрі крему робимо невелике поглиблення.
Отримане поглиблення заповнюємо шоколадним кремом.
Залишилися скибочки бісквіта просочуємо сумішшю кави і алкоголю з одного боку і викладаємо їх поверх крему просоченої стороною вниз.
Зверху торт Цукотто прикривають плівкою і відправляємо його в холодильник на 5-6 годин або на ніч. Перед подачею торт обов’язково повинен добре охолонути, інакше його буде дуже складно акуратно нарізати на порційні шматочки.
Охолоджений торт дістаємо з холодильника, перекладаємо його на блюдо і знімаємо плівку.
Перед подачею торт Цукотто, за бажанням, присипаємо цукровою пудрою і какао-порошком.
Ось і все! Смачний і ніжний італійський торт Цукотто готовий!
Відрізаємо від нього шматочок і насолоджуємося!
Смачного!