А чи знаєте ви, що деякі кулінарні суперечки за авторство того чи іншого блюда тривають роками, десятиліттями і навіть століттями, але кулінарна істина так і залишається «десь поруч». Ось, наприклад, нехитрий десерт Crumble англійського походження легко переплутати з американським Brown Betty. Насправді, англійська крамбл (майже пудинг!), Американський Браун бетті і німецько-французька шарлотка мають багато спільного – десерти швидко готуються, включають свіжі ягоди і фрукти, пісочне тісто або борошняну крихту. Але головне полягає в тому, що ці страви смачні, корисні й улюблені дорослими і дітьми. І якщо чесно, сьогодні мені, вважаю що і вам, неважливо в якій частині світу придумали корисний десерт з назвою крамбл – я просто його готую для себе і своїх близьких! Запрошую вас познайомитися з перевіреним рецептом чудового десерту для примхливих хлопців і вибагливих дорослих. Крамбл зі сливами виходить ніжним, соковитим, з приємною кислинкою. До речі, рецепт перевірений моєї польської бабусею, російської мамою і мною вже на трьох поколіннях!
Інгредієнти на 2 персони:
- сливи кисло-солодкі великі – 4 шт.
- вівсянка / вівсяні пластівці (№1) – 4-5 ст.л.
- мука хлібопекарська – 1 ст.л.
- крохмаль кукурудзяний – 1 ч.л.
- тростинний цукор – 1-3 ст.л.
- вершкове масло – 2 ст.л.
- кориця в порошку – щіпка
- сік з лимона – 1 ст.л. (Для солодких слив).
Буде потрібно:
- керамічна або скляна форма для випічки.
Рецепт приготування крамбль
- Включити духовку. Температурний режим 200С.
- Форму для випічки змастити шматочком вершкового масла.
- Зливи помити і осушити, розрізати навпіл або на великі частини, вийняти кісточки і викласти на дно керамічної / скляної форми для випічки.
-
ПорадаВибирайте красиву форму для випічки – готовий десерт зазвичай подають в посуді, в якій готується крамбл.
- Солодкі сливи, наприклад, сорти Угорка, бажано полити / скропити соком з лимона.
- У мисці змішати крохмаль і ложку коричневого цукру. Цією сумішшю посипати нарізані сливи, потім акуратно перемішати.
- Окремо потрібно з’єднати цукор (решту), вівсяні пластівці, просіяне через сито борошно і порошок кориці. У ретельно змішані інгредієнти додати шматочки холодного вершкового масла і швидко все перетерти пальцями. В результаті вийде досить велика вівсяно-борошняна крихта.
-
Порада: Для приготування тіста / крихти підходять будь-які вівсяні пластівці, але ідеальний варіант – пластівці великого розміру (наприклад, Вівсянка «Ясне Сонечко» 1 великий розмір пластівців).
- Отриманою крихтою посипати сливи в крохмале-цукрової суміші. Форму відправити в духовку приблизно на 15-25 хвилин. Випікати сливовий крамбл з вівсянкою при температурі 200-210С до рум’яної / хрусткої скоринки. Точний час випічки залежить від висоти десерту у формі і потужності конкретної духовки.
- Готовий сливовий крамбл вийняти з духовки, остудити при кімнатній температурі і подати на сніданок, полуденок або вечерю в якості десерту або основного блюда. Слід зазначити, що крамбл зі слив смачний як в теплом, так і в холодному вигляді.
- Десерт розкласти ложкою в порційні тарілочки / миски, прикрасити кулькою морозива або збитими вершками. Ароматний крамбл зі слив і вівсянки разом з чашкою молока чаю, кави або компоту – чудове початок дня! Приємного вам апетиту і гарного настрою!