Якщо наші прабабусі готували печеню з яловичини або іншого м’яса в печі, то сучасним господиням прийшла на допомогу мультиварка. Ми можемо вибрати відповідний режим, здійснюючи жарку і гасіння, не пересушує продукти.
Ніжне і соковите м’ясо з овочами можна приготувати в будь-який товстостінній каструлі, однак мультиварка значно спрощує завдання. Завдяки функції «Гасіння», м’ясо і овочі швидко приготуються практично без вашої участі, залишається лише підготувати необхідні продукти і приступити!
Для приготування печені з яловичини нам знадобляться овочі (найкраще свіжі сезонні, але можна обійтися і замороженими). Саме червоне м’ясо (яловиче) трохи жорсткіше за структурою, ніж біле – свиняче. Тому я користуюся досить популярною хитрістю – додаю трохи червоного вина до яловичини. Таким чином, виходить швидкий маринад, який дозволяє нам досягти ніжного і таїть у роті м’яса. Вино можна використовувати солодке або напівсолодке. У мене завжди після Пасхи залишається кагор, який потім протягом року витрачається для готування. Так само червоне вино я додаю при приготуванні класичного гуляшу і бефстроганов. Обов’язково спробуйте такий рецепт і поділіться своїми спостереженнями щодо винного маринаду.
Я користуюся мультиваркою REDMOND RMC-M4524. Для цієї страви можна використовувати будь-яку мультиварку з функцією «Гасіння». Так само при готуванні жаркого в мультиварці масло можна не додавати. У цьому рецепті я застосовую вершкове, але це скоріше справа смаку, без нього блюдо ви не зіпсуєте, а зробите більш дієтичним і корисним.
Складові:
- яловича вирізка – 350 г
- томати – 2 шт.
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- перець болгарський зелений – 1 шт.
- часник – 2 зубчики
- масло вершкове – 2 г
- червоне вино – 2 ст. л.
- сіль – ½ ст. л.
- суміш перців – 1 ст. л.
Спосіб приготування:
Яловичу вирізку промийте, відкиньте на обробну дошку. Дайте рідини стекти і наріжте м’ясо смужками. Овочі потрібно промити, почистити і нарізати. Болгарський перець нарізаємо так само – смужками, цибулю кубиками, часник натираємо на дрібній тертці, морква нарізаємо кружечками і ділимо їх ще навпіл. Томати варто обдати гарячою водою і зняти з них шкірку, це легко зробити за допомогою ножа. Томати нарізаємо смужками.
Викладіть його в чашу мультиварки, додайте вершкове масло і включіть режим «Жарка» на 10 хвилин.
Влийте червоне вино і злегка присолите м’ясо. Обсмажте яловичину з усіх боків у вині і вершковому маслі.
Після закінчення програми «Жарки» можна відправляти в чашу овочі. Додавайте сіль і перець, встановіть режим «Гасіння» на 1 годину.
Готове жарке можна вже подавати на стіл! Якщо бажаєте, прикрасьте блюдо рубаною зеленню.
Господині на замітку:
- Якщо хочете отримати більш соковите печеня – додайте ще пару цибулин, а якщо необхідна густа підлива – столову ложку борошна. Подавати спекотне можна з будь-яким гарніром, але більш доречним буде салат зі свіжих овочів або відварну картоплю.
- Ось ще один варіант приготування яловичої вирізки з печеними овочами. Спробуйте наступного разу.
Автор: Каприз Ольга.