Тірамісу – це один з найпопулярніших десертів італійської кухні, який відомий практично в усьому світі. Він виходить дуже ніжним, повітряним, з легким присмаком і ароматному кави. У класичній рецептурі в тірамісу додають курячі яйця, але так як в сирому вигляді їх використовують далеко не всі, то ми пропонуємо використовувати жирні вершки, щоб зробити мус більш повітряним. А, щоб зробити десерт по-осінньому яскравим і теплим, пропонуємо вам приготувати тірамісу з додаванням гарбузового пюре.
до Речі, якщо у ваших магазинах не продається печиво Дамські пальчики (савоярді), то його можна приготувати самостійно. Також замість маскарпоне можна використовувати домашній вершковий сир. Отже, приступимо!
Інгредієнти для приготування гарбузового тірамісу (на 6 порцій):
- маскарпоне – 300 г
- жирні вершки – 200 мл + 100 мл для прикраси (за бажанням)
- цукрова пудра – 2 ст. л. або за смаком
- печиво савоярді – 150 г
- гарбуз – 200 г
- прянощі (суміш кориці, імбиру, мускатного горіха) – 1 ч. л. (за бажанням)
- кави – 150 мл
- кавовий лікер (бренді або коньяк) – 2 ст. л. (за бажанням)
Рецепт приготування гарбузового тірамісу:
Спершу приготуйте гарбузове пюре. Для цього акуратно очистіть гарбуз від шкірки.
Наріжте її на великі шматочки.
Приготуйте гарбуз будь-яким зручним для вас способом. Ви можете запекти її в духовці, відварити у воді або приготувати в мікрохвильовій печі. Пропонуємо скористатися мікрохвильовою піччю. Для цього в глибоку посуд для мікрохвильової печі викладіть шматочки гарбуза і готуйте до м’якості (близько 5-7 хвилин, потужність 800 Вт).
Готові шматочки гарбуза протріть через сито або подрібніть блендером до отримання гладкого пюре. Якщо пюре вийшло занадто рідким, то відкиньте його на мілке сито або злегка уварите до більш густої консистенції.
В гарбузове пюре за бажанням додайте корицю, мелений імбир, мускатний горіх, а також можете взяти ванільний цукор. Кількість прянощів на ваш смак. Дайте гарбузового пюре повністю охолонути. Для зручності приготувати гарбузове пюре можете з вечора і залишити в холодильнику на всю ніч.
Жирні вершки збийте до отримання густого крему.
В окремій ємності змішайте сир і цукрову пудру.
Збийте міксером або віночком протягом 1 хвилини.
З допомогою віночка акуратно вмішайте холодне гарбузове пюре в суміш маскарпоне і цукрової пудри.
Перемішуйте до повної однорідності.
Введіть збиті вершки.
І перемішайте. Гарбузовий крем для тірамісу готовий!
Збирати десерт можна в одній великій формі або в маленьких порційних креманках/келихах. На дно келихів викладіть шматочки наломанного печива.
Кави змішайте з лікером і з допомогою кулінарної кисті ретельно просочити сумішшю печиво. Якщо будете збирати десерт у великій формі, то для початку умочіть савоярді в кавову суміш і після цього викладіть їх у форму.
Покрийте печиво шаром приготованого гарбузового мусу.
Поверх знову викладіть шматочки печива і змочіть їх кавовою сумішшю.
Викладіть зверху залишки мусу з гарбузом.
На цьому гарбузовий тірамісу готовий. Ви можете присипати десерт зверху невеликою кількістю кориці (какао) або, за бажанням, прикрасити збитими вершками. Для цього збийте жирні вершки з 1 ч. л. цукрової пудри (можна зовсім її не додавати). Наповніть вершками кондитерський мішок з фігурною насадкою і прикрасьте верх десерту завитками.
Також тірамісу з гарбузом можна доповнити паличкою кориці або листком м’яти.
Смачного!