По приїзду в Камбоджу у мене стався культурний шок від різноманітності тропічних фруктів, їх квітів і запахів. Я не знала, що можна їсти, що не рекомендується, а що категорично не можна навіть пробувати європейцеві. Після року кулінарних експериментів я готова поділитися з вами накопиченими знаннями та досвідом і запропонувати салат з моїх улюблених тропічних фруктів.
Кухня Камбоджі.
Для рецепта нам знадобиться:
- кавун – половина
- папайя – половина
- пітаї – 1 шт.
- йогурт домашній – 100 г
- лайм – 1 шт.
- м’ята – кілька листочків
- арахіс або інші горіхи для прикраси.
приготування
Всі фрукти краще брати середніх розмірів. Патайю і пітаї потрібно перевіряти на м’якість і соковитість. При натисканні на плід повинна залишатися невелика вм’ятина. Як вибирати кавун я не знаю, але мені в цьому плані завжди щастить. (Як вибрати кавун – прим. Адміністрації) Не дивіться на красу фруктів. Це абсолютно не важливо, більш того, соковиті і стиглі плоди, вирощені в домашніх умовах набагато м’якше і смачніше в порівнянні з тепличними. До того ж вони дешевші.
З кавуном все зрозуміло. Я думаю, що все його люблять, їдять і знають. З папайей складніше. Коли ми спробували її вперше, ми змогли з’їсти тільки по одному шматочку і викинули інше в сміття. Як я зараз про це шкодую! Виявляється, папайю краще їсти в охолодженому вигляді. Оптимальне поєднання для страв з папайї – це м’ята і лайм. Вони перебивають не завжди приємний запах екзотичного фрукта.
Пітаї або дракона фрукт. Дуже красивий і смачний плід тропічного кактуса. М’якоть буває двох кольорів. Біла м’якоть більше втамовує спрагу, ніж голод, а червона – вважається рідкістю. Вона має яскраво виражений смак і чудовий аромат. Однак будьте обережні, у великих кількостях плід дає послаблюючий ефект.
Яскраві кольори цих фруктів дозволяють використовувати їх в будь-яких десертах і для прикраси основних страв.
Фрукти порізати, але ні в якому разі не змішувати. М’якоть драконівського фрукта моментально забарвлює все, з чим стикається, тому руки після приготування цього салату мають яскравий веселковий відтінок, який буде радувати вас до самого вечора.
Викласти на тарілку, полити соком лайма. Папайю посипати дрібно порізаними листочками м’яти.
- Дуже швидко викласти в скляний келих, що дозволить вразити гостей яскравими квітами. Полити йогуртом, прикрасити гілочкою м’яти і тертим арахісом. Тертий арахіс в Камбоджі є беззмінним інгредієнтом всіх страв, починаючи від десертів, закінчуючи супами, але ви можете вибрати інші горіхи за бажанням. Сподіваюся, що вам сподобається рецепт, і ви полюбите ці екзотичні яскраві і соковиті фрукти.