Практично завжди, коли ми говоримо про класичному борщі, часто асоціативно думаємо і про пампушки. Прекрасний апетитний дует не перестає підкорювати ряди зголоднілих, маня чудовими ароматами і колірної смачною гамою. Український борщ з пампушками – це найкраще, що можна придумати на обід вихідного дня, таке блюдо і наситить, і подарує найпрекрасніші спогади, адже ці маленькі часникові булочки порівняй невеликого свята!
Наш покроковий рецепт з фото пампушок з часником до борщу ще одне свідчення того, що зробити вашу трапезу колоритніше і яскравіше простіше простого. Готуйте ваші ручки і гарний настрій, адже тісто для пампушок будемо місити вручну і віддавати йому весь свій позитивний настрій. А воно віддячить – будьте впевнені!
Інгредієнти для приготування українського борщу з пампушками:
Для борщу:
- м’ясо на кістці – 0,6-0,7 кг
- цибуля – 1-2 шт.
- морква – 1 шт.
- буряк – 1 шт.
- перець солодкий – 1 шт.
- помідори/томат.паста – за смаком
- капуста – 0,4 кг
- картопля – 4-5 шт.
Для пампушок:
- борошно пшеничне – 2-2,5 склянки
- сухі дріжджі швидкодіючі – 1 ст. л.
- сіль – 0,5 ч. л.
- цукор – 0,5 ст. л.
- вода тепла – 1 склянку
- масло рослинне – 2-4 ст. л.
Для часникової заправки:
- вода – 2 ст. л.
- часник – 2-3 зубчики
- сіль – 1 ч. л.
- рослинна олія – 1 ст. л.
- кріп – 0,5 пучка або за смаком
Український борщ з пампушками – покроковий рецепт з фото:
Для початку розберемося з м’ясом: для приготування борщу візьміть свіже м’ясо на кістці, свинину чи яловичину. Воно забезпечить наваристий бульйон, який і стане основою для класичного українського борщу. При можливості розділити на середні шматки, щоб надалі вже відварене м’ясо можна було зняти з кістки і нарізати трохи дрібніші. Ставимо варитися бульйон, варимо м’ясо до готовності, прибираючи темну піну, зваж і все непотрібне з бульйону.
Поки м’ясо для борщу вариться – необхідно підготувати тісто для пампушок. Так як йому потрібен рівно одну годину на підйом, не втрачаємо часу і замішуємо дріжджове тісто. У суху миску всипати просіяне борошно, покласти в поглиблення сухі дріжджі.
Туди ж, до борошна і дріжджів всипати половину чайної ложки солі і половину столової ложки цукру, потім влити склянку теплою (не гарячою, щоб не нашкодити процесу активізації дріжджів) води.
Все добре перемішати спочатку ложкою (лопаткою), а потім викласти на стіл, припыленный борошном, і почати вимішувати, поки тісто не стане дуже м’яким і, якщо можна так сказати, пухнастим.
Під час замісу необхідно буде додати в тісто як мінімум 2 столових ложки рослинного масла. Тісто буде липнути, але більше борошна (крім тієї, що використовується при присыпке столу) додавати не потрібно. Процес вимішування тіста для пампушок – не менше 10 хвилин.
Скласти кулька з тіста в миску (змастити маслом або присипати борошном, щоб піднімаючись тісто не приклеїлося до ободкам), поставити в тепле спокійне місце (наприклад, відмінно підійде мікрохвильовка або духова шафа, природно – закрити і не включати). Залишити на одну годину і забути…
Продовжимо готувати борщ, починаючи з овочевою піджарки. Для неї обсмажити на сковороді цибулю і моркву, за бажанням додавши скибочки солодкого перцю. Тушкувати овочі 3-4 хвилини.
Буряк додати після того, як овочі обмякнут, і тепер обсмажити все разом ще 3-4 хвилини.
Влити на сковороду томатний сік/концентровану магазинну томатну пасту/подрібнені помідори (по сезону). Тушкувати в томатах, трохи уваривая і помішуючи, посоливши і додавши цукор за смаком.
Через годину тісто для пампушок, відпочиле від нас цілу годину, підніметься в два рази.
Його необхідно обім’яти, сформувати невеликі кульки-колобки (з вказаної кількості борошна вийде сім-дев’ять маленьких пампушків, вага кожної від 50 до 60 г).
Розкласти пампушки на деко, змастити зверху рослинним маслом і знову відставити «колобочкі» на 20-30 хвилин, дати тісту ще раз піднятися. В цей час як раз розігріється ваша духовка – до 180-200 градусів. Печіть пампушки при такій температурі 7-8 хвилин, поки на кухні не з’явиться ароматний запах. Потім полум’я духовки потрібно зменшити і допекти пампушки до золотистої рум’яної скоринки.
М’ясо в бульйоні практично готове, можна посолити бульйон і закладати в нього очищену картоплю, варити 5-7 хвилин.
Після чого перекладаємо овочеву піджарку зі сковороди, доводимо до готовності, регулюємо борщ ще раз на сіль, цукор, кислоту в бульйоні.
Останній крок – білокачанна капуста. Але якщо ви любите більш м’яку капустку в борщі – покладіть її відразу ж після готовності картоплі.
Готовність пампушок визначається так: постукайте по пампушке пальцем – якщо лунає стук «в порожнечу» – вони готові!
Для часникової заправки булочок змішати воду, масло, сіль, товчений часник і рубану зелень (кріп, петрушку).
Заправку, перемішати.
Змастити злегка остиглі пампушки часниковою заправкою або помістити пампушки в щільний пакет і вилити до них заправку, а потім перетрусити.
Швидше розливайте гарячий борщ по тарілках, пригощайте пампушками і подивіться, які вдячні та задоволені обличчя будуть у ваших близьких!
Український борщ з пампушками готовий!
Смачного!