
В’ялені помідори в олії на зиму – це заготівля томатів у домашніх умовах, що набуває популярності. В’ялені помідори додають до багатьох страв: супів, пасти, піци, бутербродів, салатів, омлетів тощо. В’ялять помідори в духовці або сушарці. Смак їх доповнюють пряними травами та часником, а для зберігання заливають олією. У заготовки один мінус – мала кількість після сушіння, але це компенсується смаком.
В’ялені помідори в духовці на зиму в олії
В’ялені помідори найчастіше готуються в духовці, а для зберігання на зиму заливаються олією. Для заготівлі вибирають невеликі, м’ясисті та щільні сорти томатів, інакше залишиться після в’ялення тільки шкірка. У цьому рецепті для заливки беремо оливкову олію, пряні сушені трави (базилік, розмарин і чебрець) і часник.

Інгредієнти
- Помідори 5 кг
- Сіль 1 ст.л.
- Цукор-пісок 2 ст.л.
- Базилік свіжий 2 ч.л.
- Чебрець 2 ч.л.
- Розмарин 2 ч.л.
- Часник за смаком
- Олія оливкова 600 мл.
- Олія рослинна для змащування дека
Приготування
-
В’ялені помідори в олії на зиму вийдуть у вас смачними за умови правильного вибору томатів. Їх добре промийте холодною водою. Потім розріжте на половинки і насіння бажано видалити чайною ложкою. Половинки помідорів розкладіть на чистому рушнику зрізом донизу і залиште на 2 години, щоб видалилася частина соку.
-
Деко застеліть папером і трохи змастіть олією. На нього розкладіть зрізом догори половинки помідорів.
-
У зазначених у рецепті пропорціях змішайте цукор із сіллю і цією сумішшю посипте помідори.
-
Духовку увімкніть на 60 градусів і помістіть у неї дека з помідорами. Дверцята залиште прочиненими для конвекції повітря. Сушіть помідори протягом 4-6 годин, періодично міняючи дека місцями, щоб в’ялилися помідори рівномірно. Вони мають вийти сухуватими і гнучкими.
-
Оливкову олію добре змішайте з сухими травами і залиште для настоювання.
-
Сухим способом простерилізуйте невеликі баночки з кришками.
-
На дно банок покладіть розрізаний на слайси часник.
-
Потім у банки досить щільно укладіть в’ялені часточки помідорів.
-
Повністю залийте в’ялені помідори приготовленою масляною сумішшю.
-
Зайвого повітря в банках не повинно залишатися.
-
Приготовлені на зиму в’ялені помідори в духовці в олії, щільно закрийте кришками і поставте на зберігання в холодильник. Вдалих і смачних заготовок!
В’ялені помідори в духовці на зиму в олії
В’ялені помідори в духовці на зиму в олії в цьому рецепті вам пропонується приготувати для зберігання без холодильника. В’яляться помідори, як і в класичному варіанті, але заливаються гарячою олією, що їх добре зберігає. У цьому рецепті вибираємо тверді й не дуже соковиті помідори та в’ялимо їх за 100 градусів упродовж 6 годин.
Час готування: 7 годин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Помідори – 2 кг.
- Олія оливкова – 200 мл.
- Часник – 2 зубки.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Розмарин – 1 гілочка.
- Орегано – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Помідори промийте та обсушіть серветкою. Розріжте їх на 4 часточки та ножем видаліть м’якоть із насінням.

Крок 2. Нарізку помідорів перекладіть у глибокий посуд, налийте до них 3 ложки оливкової олії.

Крок 3. Потім руками помідори акуратно перемішайте, щоб олією були покриті всі скибочки.

Крок 4. Деко застеліть папером і викладіть на нього помідорні часточки. Посипте їх невеликою кількістю суміші солі з чорним перцем.

Крок 5. Духовку увімкніть на 100°С. Помістіть помідори на 6 годин, залишивши дверцята відчиненими, і цей момент обов’язковий, інакше помідори не підсохнуть. За процесом в’ялення стежте.

Крок 6. Після закінчення зазначеного часу в’ялення деко витягніть із духовки і помідори остудіть.

Крок 7. У невелику стерильну баночку (в’ялених помідорів буде небагато) покладіть часник із розмарином.

Крок 8. Потім у неї пошарово і компактно укладіть часточки в’ялених помідорів, пересипаючи кожен шар дрібкою орегано.

Крок 9. Оливкову олію добре нагрійте, тільки до кипіння не доводьте. Гарячою олією залийте помідори в баночці.

Крок 10. Баночку щільно закрийте, на добу залиште при кімнатній температурі, а потім переставте на зберігання в комору або підвал. Вдалих і смачних заготовок!

В’ялені помідори в сушарці з олією на зиму
Хорошим варіантом делікатесної помідорної закуски на зиму буде у вас в’ялення помідорів у сушарці з олією. Процес більш тривалий порівняно з духовкою, але помідори не підгоряють і в’яляться рівномірно. Для заливки беремо рослинну олію, а найкращою приправою будуть італійські трави.
Час готування: 16 годин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 0,5 л.
Інгредієнти:
- Помідори – 1.5 кг.
- Сіль морська – 2.5 ст.л.
- Олія рослинна – 200 мл.
- Часник – за смаком.
- Італійські трави – за смаком.
- Оцет бальзамічний – ½ ч. л.л.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготувати простий набір інгредієнтів. Помідори вибрати м’ясисті й однакового невеликого розміру.

Крок 2. Томати добре промити, розрізати кожен на 4 часточки і чайною ложкою видалити внутрішню м’якоть із насінням.

Крок 3. Нарізку помідорів перекласти на друшляк, посипати морською сіллю і залишити на півгодини, щоб частина соку стекла.

Крок 4. Після закінчення цього часу помідорні часточки розкласти на решітках електросушарки, на невеликій відстані одна від одної. На кожну часточку насипати невелику щіпку італійських трав.

Крок 5. Решітки з помідорами помістити в сушарку. Закрити кришку і ввімкнути прилад на 12-14 годин. Помідори спочатку слід сушити за 35-40 градусів, а потім поступово довести до 70 градусів і сушити до готовності.

Крок 6. За цей час помідорні часточки підсохнуть, але залишаться еластичними.

Крок 7. Їх щільно і пошарово укласти в сухі стерильні баночки. Кожен шар пересипати травами. З цієї кількості помідорів виходять дві баночки об’ємом 250 і 210 мл.

Крок 8. Очищені зубки часнику нарізати слайсами. У будь-якому посуді добре нагріти олію з часниковими слайсами, але до кипіння не доводити.

Крок 9. Гарячою олією залити помідори і додати по 1/2 ч. ложки бальзамічного оцту в кожну банку. Зверху помістити часник.

Крок 10. Приготовлені в сушарці в’ялені помідори з олією на зиму щільно закрити кришками і поставити на зберігання в холодильник. Першу пробу можна знімати тільки через тиждень. Вдалих і смачних заготовок!

В’ялені помідори в оливковій олії на зиму
Для заливки в’ялених помідорів ідеально підходить, та й відповідає італійській класиці, оливкова олія. Для цієї заготовки важлива якість олії і вибирається нерафінована, інакше смак помідорів може розчарувати. Під час зберігання таких помідорів у холодильнику оливкова олія може стати в’язкою, тому її можна розбавити олією, але тільки в пропорції 1:5, щоб не перебився особливий смак оливкової олії. В’ялимо помідори в духовці.
Час готування: 8 годин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 0,5 л.
Інгредієнти:
- Помідори – 1 кг.
- Олія оливкова нерафінована – 250 мл.
- Часник – 1 головка.
- Сіль – 1.5 ч.л.
- Цукор – 2.5 ч.л.
- Перець чорний свіжомелений – 1 ч. л.л.
- Сушені трави – 1 ч.л.
- Чебрець – 4 гілочки.
- Розмарин – 4 гілочки.
- Оцет бальзамічний – 1 ст.л.
- Олія оливкова – 50 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Для цієї заготовки вибираємо невеликі м’ясисті помідори, наприклад, «Сливка». Відразу підготувати всі спеції, згідно з пропорцією рецепта. Помідори промити. Очистити головку часнику.

Крок 2. У піалі змішати цукор із сіллю, чорним перцем і сухими травами. Якщо кількість помідорів для цієї заготовки більша, а на стандартному деку вміщується 1-1,2 кг томатів, слід правильно розрахувати кількість цих спецій.

Крок 3. Помідори розрізати навпіл або на четвертинки залежно від їхнього розміру. Половину очищеного часнику нарізати слайсами. Деко застелити пергаментним папером і укласти на нього помідорні часточки. Кожну часточку посипати приготовленою сумішшю спецій і покласти по шматочку часнику. Потім полити помідори гарячою оливковою олією.

Крок 4. Духовку увімкнути на 100 градусів, краще з режимом конвекції, якщо є. В’ялити помідори протягом 6 годин, залишивши дверцята прочиненими. Якщо у вас два дека, щогодини міняти їх місцями. В’ялені помідори залишити у вимкненій духовці на 1-2 години для охолодження або остудити за кімнатної температури.

Крок 5. Підготувати невеликі сухі та стерильні баночки. У них налити трохи гарячої оливкової олії, покласти трохи часнику і ошпарених окропом чебрецю з розмарином.

Крок 6. Потім у баночки пошарово і компактно укласти в’ялені помідори, перекладаючи кожен шар часником з травами і наливаючи гарячу оливкову олію. Додати в півлітрові банки по 1 ст. л. ложці бальзамічного оцту. Потім приготовані в’ялені помідори в оливковій олії на зиму щільно закрити і поставити на зберігання в холодильник. Вдалих і смачних заготовок!

В’ялені помідори з часником у соняшниковій олії
В’ялені помідори з часником найчастіше заливають соняшниковою олією, адже вона в холодильнику не стає густою, та й набагато дешевша за олію оливкову. Доповнюється смак в’ялених помідорів часником і пряними сушеними травами. У цьому рецепті часником перекладаємо часточки в’ялених помідорів, кількість беремо на свій смак.
Час готування: 8 годин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 0,6 л.
Інгредієнти:
- Помідори – 2 кг.
- Олія соняшникова – 300 мл.
- Часник – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Прованські трави – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Зрілі помідори м’ясистих сортів промийте холодною водою і серветкою обсушіть.

Крок 2. Потім наріжте їх часточками залежно від розміру томатів.

Крок 3. У часточок видаліть основу плодоніжок і внутрішню м’якоть із насінням.

Крок 4. Дека застеліть папером і покладіть на них помідорні часточки шкіркою вниз. Посипте їх сіллю, прованськими травами і чорним перцем. Духовку увімкніть на 100°С.

Крок 5. Сушіть помідори протягом 5 годин із прочиненими дверцятами духовки. За цей час часточки значно зменшаться, але мають залишитися дещо вологими та гнучкими. Важливо помідори не перетримати в духовці.

Крок 6. В’ялені помідори зніміть із листів і трохи остудіть.

Крок 7. Часник очистіть, і наріжте слайсами. У невеликі стерильні банки пошарово укладіть в’ялені часточки помідорів, перекладаючи їх часником і відразу заливаючи соняшниковою олією.

Крок 8. Таким способом повністю заповніть банки, і щоб у них не залишилося бульбашок повітря. Банки закрийте кришками. Приготовані в’ялені помідори з часником у соняшниковій олії будуть у вас відмінно зберігатися в холодильнику протягом півроку.

Крок 9. Через два тижні в’ялені помідори просочаться олією та ароматом часнику і їх можна подавати до столу з різними стравами. Смачних і вдалих заготовок!

В’ялені томати в олії з прованськими травами в домашніх умовах
Смачним варіантом в’ялених томатів в олії буде доповнення їх прованськими травами, але це на любителя. У цьому рецепті в’ялимо томати в духовці, заливаємо сумішшю олії з оливковою олією в пропорції 1:1 і смак доповнимо, поряд із прованськими травами, часником. М’якоть із насінням у томатів не видаляємо.
Час готування: 10 годин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 0,6 л.
Інгредієнти:
- Помідори – 1 кг.
- Олія соняшникова – 150 мл.
- Олія оливкова – 150 мл.
- Часник – 5 зубків.
- Сіль – за смаком.
- Цукор – за смаком.
- Прованські трави – 2 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Для заготівлі візьміть помідори сорту «Сливка» або подібні до них. Томати добре промийте і розріжте на половинки, видаливши тільки основу плодоніжок.

Крок 2. Половинки помідорів викладіть на застелене папером деко зрізом догори. Посипте томати тільки сумішшю цукру і солі.

Крок 3. Духовку увімкніть на 70-75 градусів і в’яліть томати протягом 3 годин. Дверцята духовки відкрийте або увімкніть режим конвекції. Потім нагрівання духовки збільште до 90 градусів і продовжите в’ялення ще 5 годин. Текстура в’ялених помідорів має вийти еластичною, не ламкою і без залишків соку в середині.

Крок 4. У результаті в’ялення у вас вийде тільки 350 грам в’ялених помідорів з 1 кг свіжих, розкласти їх краще у дві баночки об’ємом 300 мл.

Крок 5. Для ароматизації заготовки візьміть 2 чайні ложки прованських трав. Часник очистіть і наріжте слайсами. Змішайте в рівній кількості оливкову та рослинну олію і перед заливкою томатів добре їх нагрійте, не доводячи до кипіння. Сухим способом простерилізуйте баночки з кришками.

Крок 6. У підготовлені банки пошарово укладіть в’ялені помідори, перекладаючи їх часниковими слайсами і пересипаючи прованськими травами.

Крок 7. Потім акуратно залийте томати гарячою олією і максимально видаліть бульбашки повітря. Банки щільно закрийте кришками.

Крок 8. Приготовлені в’ялені томати в олії з прованськими травами поставте на зберігання в холодильник.

Крок 9. Через 2 тижні, не раніше, заготовку можете дегустувати і, якщо сподобається, готувати нову партію в’ялених томатів. Вдалих і смачних заготовок!
