
Желе з абрикосів – це незвичайне і смачне частування, в яке закохається вся сім’я. У літній сезон господині готують всілякі частування з фруктів: пироги, компоти і, звісно ж, джеми, варення і желе. Заготовки на зиму збережуть цей настрій і тепло і подарують спогади про літо в зимову пору.
Густе желе з абрикосів без кісточок на зиму
Найкращий десерт, яким можна поласувати за чашкою чаю в холодний зимовий вечір, це желе з абрикосів. І йдеться не про те, що в коробочках продають у магазинах. Це про густе і смачне желе, яке заготовляють у банках на зиму, щоб навіть у холоди насолоджуватися смаком і користю літніх фруктів.

Інгредієнти
- Абрикос 1 кг
- Цукор-пісок 500 гр.
- Вода 400 мл.
Приготування
-
Як зварити густе желе з абрикосів на зиму? Почніть із підготовки фруктів. Переберіть їх, вибираючи стиглі та м’які плоди. Якщо якісь абрикоси мають невеликі вади, акуратно зріжте їх. Ретельно вимийте фрукти під проточною водою, особливо якщо ви їх купили.
-
Видаліть плодоніжки. Плоди руками розламайте на половинки і витягніть кісточки. Якщо зробити це проблематично через те, що плід занадто м’який, використовуйте ніж. Розріжте абрикоси на четвертинки.
-
Перекладіть подрібнені фрукти у велику каструлю. Туди ж влийте воду. Поставте посуд із фруктами на середній вогонь і варіть доти, доки вони не стануть зовсім м’якими. Після цього злийте воду.
-
Візьміть іншу каструлю та поставте на неї сито. Частинами відправляйте в нього варені фрукти та розтирайте їх у пюре. Для цього можете скористатися спеціальним приладом або столовою ложкою. У каструлю з пюре додайте цукор і перемішайте. Поставте майбутнє желе на середній вогонь і варіть, поки воно не зменшиться в об’ємі на третину.
-
Простерилізуйте банки та кришки, опустивши їх у киплячу воду на 3-4 хвилини. Гаряче желе розлийте по півлітрівках і герметично закрийте підготовленими кришками. Поставте банки догори дном, накрийте щільною тканиною або невеликою ковдрою і залиште до повного охолодження. Готові ласощі зберігайте в погребі або іншому прохолодному місці.
Смачного!
Як зварити смачне желе з абрикосів з агар-агаром на зиму
Щоб приготувати смачне желе легко і просто існує безліч сполучних речовин. Вони не дають жодного смаку, зате допомагають створити ту саму консистенцію, якою знамените желе. Одна з них – агар-агар. Він допомагає продуктам застигати за кімнатної температури, чим відрізняється від усіх інших.
Час приготування – 30 хвилин
Час готування – 1 година
Порції – 3
Інгредієнти:
- Абрикоси – 1 кг.
- Цукор-пісок – 500 гр.
- Агар-агар – 1 пакет
Процес приготування:
1. Переберіть і ретельно промийте фрукти. Розріжте кожен плід навпіл, видаліть кісточки і плодоніжки. Вибирайте стиглі, але щільні абрикоси. Саме вони добре збережуть форму в желе.

2. У глибоку каструлю шарами помістіть абрикоси і цукор. Для цього на дно посуду в один шар викладіть половинки абрикосів розрізами догори і посипте цукром. Зверху таким же чином покладіть ще шар абрикосів із цукром.

3. Повторюйте, поки не закінчаться фрукти. Це допоможе фруктам швидше пустити сік і насититися солодкістю. Залиште каструлю мінімум на кілька годин або на ніч, щоб соку було більше.

4. Злийте невелику частину рідини від фруктів у чашку. Відкрийте пакетик агар-агару і висипте його вміст у цей кухоль. Перемішайте до повного розчинення. Додайте розчин назад до абрикосів. Акуратно, щоб не пошкодити ніжні фрукти, перемішайте. Поставте каструлю на вогонь і доведіть до кипіння. Варіть ще 4 хвилини. Піну, що утворилася, акуратно приберіть за допомогою ложки. На цьому етапі перемішувати желе лопаткою, виделкою або ложкою вже не можна, інакше абрикоси розваляться. Щоб варення не підгоріло, акуратно струшуйте круговими рухами саму каструлю.

5. Підготуйте тару для заготовок. Простерилізуйте банки та кришки в духовці, розігрітій до 120 градусів, протягом 10 хвилин. Це потрібно для того, щоб желе не закисло. Столовою ложкою акуратно розкладіть абрикоси по банках і залийте їх рідиною. Законсервуйте і дочекайтеся повного охолодження. Зберігайте желе в темному прохолодному місці та подавайте до гарячого чаю.

Смачного!
Густе желе з абрикосів із желатином на зиму
Найпопулярніший продукт для приготування будь-якого желе – це желатин. І не дарма, з ним легко і зручно працювати. Продукт дає саме той результат, який очікувався, без ризику невдачі. До того ж його легко знайти в будь-якому, навіть найменшому, магазині. Желе з абрикосів сподобається дітям і дорослим.
Час приготування – 30 хвилин
Час готування – 20 годин
Порції – 3
Інгредієнти:
- Абрикоси – 600 гр.
- Цукор-пісок – 500 гр.
- Желатин – 15 гр.
- Вода – 60 мл.
- Сік лимонний – 1 ч.л.
Процес приготування:
1. Підготуйте абрикоси для желе, вони мають бути стиглими та соковитими, але не надто м’якими, інакше фрукти розпадуться і виглядатимуть у желе не дуже привабливо. Добре промийте абрикоси під проточною водою і промокніть рушником, щоб прибрати зайву вологу. Розріжте кожен плід навпіл і дістаньте кісточки. Плодоніжки теж видаліть.

2. У велику каструлю з товстим дном висипте желатин. Туди ж додайте цукровий пісок. Перемішайте сухі інгредієнти.

3. Перекладіть у цю ж каструлю розрізані навпіл абрикоси й акуратно, щоб не пошкодити ніжні фрукти, перемішайте. Накрийте каструлю кришкою і залиште фрукти настоюватися і пускати сік на 20 годин за кімнатної температури.

4. Після закінчення цього часу переставте каструлю на плиту. Влийте воду і ложку лимонного соку. Кислота не дасть желе зіпсуватися в банці занадто швидко. Якщо у вас немає лимона або лимонної заправки, використовуйте лимонну кислоту. Варіть майбутнє желе на сильному вогні.

5. Коли рідина дійде до кипіння, зменшіть вогонь і варіть близько 5 хвилин, постійно помішуючи за допомогою дерев’яної лопатки. У міру утворення піни знімайте її ложкою.

6. Ретельно вимийте і простерилізуйте в духовці або в киплячій воді банки та кришки. Якщо не підготувати посудини таким чином, вміст швидко запліснявіє або скисне. Розкладіть желе по півлітрівках і закатайте. Складіть їх кришками вниз і тримайте так до повного охолодження. Готове желе можна їсти відразу ж або зберігати протягом року в прохолодному темному місці.

Смачного!
Простий і смачний рецепт абрикосового желе на зиму з апельсином
Желе з абрикосів славиться красивим бурштиновим кольором і солодким смаком. Апельсин додає в нього кислинку і врівноважує солодкість цитрусовою ноткою. Крім того, колір стає ще більш яскравим і сонячним. Таке поєднання південних фруктів буде цілий рік гріти душу і наповнювати організм вітамінами.
Час приготування – 30 хвилин
Час готування – 1 година
Порції – 4
Інгредієнти:
- Абрикоси – 1 кг.
- Цукор-пісок – 800 гр.
- Апельсин – 1 шт.
Процес приготування:
1. Переберіть абрикоси, відкидаючи гнилі, биті та незрілі. Для смачного і красивого желе потрібні стиглі та щільні плоди. Помийте і просушіть фрукти. Розріжте їх навпіл і видаліть кісточки та плодоніжки. Половинки розріжте ще навпіл.

2. Вимийте за допомогою губки апельсин під проточною водою. Можете також використовувати трохи мийного засобу без запаху. Це потрібно для того, щоб видалити восковий шар, яким покривають південні фрукти. Розріжте цитрус на 8 частин (часточок або кілець) і видаліть кісточки. Абрикоси й апельсини подрібніть у пюре за допомогою м’ясорубки або кухонного комбайна.

3. Перемістіть масу в каструлю з товстими стінками і відправте на вогонь. Доведіть до кипіння. Постійно перемішуючи введіть у масу 200 грамову порцію. Знову доведіть до кипіння і варіть протягом 5 хвилин, постійно помішуючи. Через цей час додайте таку ж кількість цукру і повторіть маніпуляції. Таким чином додайте до фруктів увесь цукор.

4. Після додавання останньої частини цукру тримайте желе на вогні ще 5 хвилин. Гаряча маса буде досить густою, але при охолодженні вона матиме желеподібну консистенцію.

5. Гаряче фруктове пюре розлийте по вимитих і простерилізованих банках. Герметично закрийте їх підготовленими кришками. Поставте банки дном догори і укутайте рушником або щільною тканиною. Після повного охолодження желе готове до вживання. Зберігайте його в прохолодному місці не довше одного року.

Смачного!
Покроковий рецепт приготування желе з абрикосів із пектином
Однією зі сполучних речовин, яку використовують під час приготування желе, є пектин. Ця речовина міститься і в самих фруктах, тому варення з них виходить більш густим, ніж з інших плодів і ягід. Щоб процес приготування желе не займав багато часу, можна додати більше пектину.
Час приготування – 40 хвилин
Час готування – 13 годин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Абрикоси – 2 кг.
- Цукор-пісок – 1 кг.
- Пектин – 40 гр.
Процес приготування:
1. Підготовлені стиглі та міцні абрикоси ретельно вимийте під прохолодною водою. Просушіть їх паперовим рушником. Розріжте фрукти на половинки або четвертинки та витягніть кісточки.

2. У глибоку каструлю в один шар викладіть нарізані абрикоси. Посипте їх цукром. Зверху помістіть ще один шар абрикосів і засипте цукром. Повторіть, поки не закінчаться фрукти, і ви не висипите 700 грамів солодощів. Кількість цукру варіюйте залежно від того, наскільки солодке варення ви любите. Півкіло цукру на кілограм фруктів вважається мінімальною нормою. Залиште плоди настоюватися мінімум на 12 годин, можна на ніч. За цей час абрикоси пустять багато соку, в якому розчиниться цукор.

3. На ранок ретельно перемішайте пектин і залишок цукру. Якщо зробити це погано, пектин схопиться грудочками і желе не вийде. Каструлю з абрикосами поставте на вогонь, злегка нагрійте і потроху повільно всипте суху суміш, постійно перемішуючи фрукти дерев’яною ложкою або лопаткою. Доведіть до кипіння і зніміть піну, що утворилася. Варіть ще 5 хвилин, не припиняючи помішувати.

4. Ретельно вимийте банки і простерилізуйте їх у духовці. Для цього розігрійте її до 100 градусів і відправте посудини грітися на 15 хвилин. Таким же чином можна обробити і кришки. Від чистоти і підготовленості тари залежить те, як довго зберігатиметься закатка.

5. Розлийте гаряче желе по півлітрових банках і закатайте кришками. Складіть їх разом і накрийте щільною тканиною. Залиште на 12 годин до повного охолодження. Заготовки зберігайте в погребі, холодильнику або шафі.

Смачного!
Як приготувати густе желе з абрикосів із жовфіксом
Чим желфікс відрізняється від інших сполучних речовин, за допомогою яких роблять желе? По-перше, швидкістю дії. Рецепт із його використанням можна справедливо вважати «п’ятихвилинкою». А ще, на відміну від желатину, він повністю приготовлений із рослинних компонентів і підходить вегетаріанцям.
Час приготування – 15 хвилин
Час готування – 40 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Абрикоси – 2 кг.
- Цукор-пісок – 1 кг.
- Желфікс – 2 пачки
Процес приготування:
1. Переберіть і ретельно промийте абрикоси. У желе підійдуть тільки стиглі та соковиті фрукти без гнилі. Відкиньте їх на друшляк, щоб зайва вода стекла.

2. Видаліть у кожного плоду плодоніжку. Розламайте абрикоси навпіл і витягніть кісточку. Якщо руками це робити не дуже зручно, скористайтеся ножем.

3. Складіть половинки абрикосів у велику миску і перетворіть фрукти на пюре за допомогою занурювального блендера. Зручніше це робити невеликими порціями. У підсумку має вийти однорідне пюре.

4. В інший посуд висипте жовфікс і 4 столові ложки цукру. Дуже добре перемішайте.

5. Абрикосове пюре перекладіть у каструлю і поставте на плиту. Доведіть до кипіння і повільно введіть суміш цукру та жовфіксу. Протягом цього процесу постійно помішуйте. Коли цукор і жовфікс повністю розчиняться, частинами додайте решту цукрового піску. Ретельно перемішайте і закип’ятіть, після чого варіть 3 хвилини. Пінку, що з’являється, видаліть ложкою. Розлийте желе по заздалегідь простерилізованих банках і закатайте підготовленими гвинтовими кришками. Переверніть банки догори дном і залиште в такому положенні на 5 хвилин. Після поверніть їх у звичайний вигляд і дочекайтеся повного охолодження. Желе готове, подавайте його одразу ж із млинцями, сирниками або просто з гарячим чаєм чи зберігайте в темному прохолодному місці.

Смачного!