напередодні спекотних літніх днів наш сайт хоче поділитися з вами рецептом неймовірно смачного вишневого тарта з італійської меренгою. У цьому пирозі ідеально поєднується хрустка розсипчаста основа, освіжаюча вишнева начинка і невагома, як хмарка, меренга. Але, за бажанням, вишню ви можете замінити на будь-яку іншу улюблену ягоду, головне, щоб тарт не вийшов надто солодким, ягоду беріть з кислинкою.
Інгредієнти для приготування пирога з вишнями і меренгою (на форму діаметром 24-26 см):
Для тіста:
- борошно пшеничне – 210 г
- масло – 120 г
- цукрова пудра – 1 ст. л.
- яєчні жовтки – 3 шт.
- вода (крижана) – 1-2 ст. л. (якщо буде потрібно)
- сіль – щіпка
Для начинки:
- вишня без кісточок (свіжа або заморожена) – 400 г
- цукор – 3 ст. л.
- кориця – 1 ч. л. (за бажанням)
- крохмаль (картопляний) – 30 г
Для італійської меренги:
- яєчні білки – 80 г (в середньому 3 шт.)
- вода – 40 г
- цукор – 160 г
Рецепт приготування вишневого пирога з меренгою:
Для початку приготуйте тісто. Щоб весь процес зайняв лічені хвилини, радимо скористатися кухонним комбайном, але, якщо його немає, тоді просто замішуйте тісто вручну. Тільки намагайтеся робити все якомога швидше, щоб масло не встигло розм’якнути від тепла рук.
Отже, в чашу кухонного комбайна встановіть насадку «металевий ніж». Просійте в миску борошно, додайте цукрову пудру (можна замінити на дрібний цукровий пісок) і маленьку щіпку солі. Все добре перемішайте.
Холодне вершкове масло наріжте кубиками і додайте в чашу до сухих інгредієнтів. Увімкніть комбайн і в імпульсному режимі порубаєте масло з борошняною сумішшю до стану дрібної крихти.
Додайте яєчні жовтки.
І також з допомогою імпульсного режиму ретельно все перемішайте. У вас повинно вийти вологе комковатое тісто, яке легко збирається в єдиний шар. Якщо раптом маса вийшла занадто сухе, то додайте 1 ст. л. (або трохи більше) холодної води і знову ретельно розмішайте.
Робочий стіл припылите борошном і викладіть на нього тісто.
Розкачайте тісто в пласт діаметром трохи більше діаметра вашої форми, у якій буде випікати пиріг, і товщиною близько 4-5 мм
Допомагаючи собі качалкою, перекладіть тісто у форму і розподіліть його по всій поверхні і боків. Поверхню тіста ретельно наколіть виделкою. Форму з тістом надішліть на 1 годину в холодильник.
Тим часом приготуйте начинку для вишневого пирога. Вишню без кісточок викладіть в каструльку (кілька ложок вишневого соку злийте в окрему ємність). Додайте до нього цукор і, за бажанням, корицю або ваніль.
Перемішайте і поставте каструльку на вогонь. Доведіть вишню до кипіння і проваріть кілька хвилин.
Картопляний крохмаль розведіть в відкладеному соку або в невеликій кількості (3-4 ст. л.) холодної води.
Влийте крохмаль в каструльку з вишнею, ретельно перемішайте і проваріть до загустіння. Як тільки маса загусне, зніміть каструльку з вогню, перекладіть вишневу начинку для пирога в іншу ємність і залиште до повного охолодження.
Дістаньте з холодильника форму з добре охолодженим тестом. Накрийте зверху тісто листом пергаменту чи фольги і насипте шар гороху або квасолі.
В такому вигляді поставте пісочну кошик випікатися в розігріту до 200 С духовку на 15 хвилин, за цей час краю кошики повинні злегка підрум’янитися.
Через 15 хвилин дістаньте форму з духовки і заберіть папір з вантажем. Поверніть форму назад в духовку і випікайте ще 15 хвилин до повної готовності. Готової пісочної кошику дайте охолонути.
В остиглу кошик викладіть вишневу начинку.
Приготуйте італійську меренгу. У глибокому сотейнику з’єднайте цукор і воду.
Поставте його на вогонь і проваріть до температури 118-120, якщо у вас немає кулінарного термометра, то проваріть сироп на середньому вогні близько 5-7 хвилин. Перемішувати сироп можна лише до початку кипіння, після – не варто, так як це може посприяти кристалізації цукру!
Поки вариться сироп, у велику чисту і суху миску налити білки і збийте їх до м’якої піни.
Увімкніть міксер на максимальну швидкість і, не припиняючи збивати, влити тоненькою цівкою гарячий сироп. Після додавання всього сиропу, збивайте білки до тих пір, поки вони не охолонуть до кімнатної температури. За цей час білкова маса повинна стати щільним і добре тримати форму.
Готову меренгу перекладіть в кондитерський мішок з фігурною насадкою і викладіть її на пиріг поверх вишні. За бажанням, якщо у вас немає кондитерського мішка, тоді викладіть меренгу звичайною ложкою.
Підрум’яньте меренгу зверху. Для цього форму з готовим вишневим пирогом надішліть на 1-2 хвилини в духовку під добре розігрітий гриль. Якщо у вас немає гриля в духовці, тоді розігрійте її до 220 С і запікайте пиріг з вишнею та меренгою протягом 4-5 хвилин або до тих пір, поки меренга не підрум’яниться.
Вишневий пиріг з італійської меренгою готовий!
Дайте йому повністю охолонути і подавайте з чашкою ароматного чаю або кави.
Смачного!