Холодний суп або холодник – легке перше блюдо, яке буде до речі в період виснажливого літньої спеки. І спрагу вгамує, і наситить, і подарує приємну прохолоду. Такий суп можна приготувати на швидку руку.
Холодником називають чудовий літній суп, який не тільки досить швидко насичує, але і відчутно освіжає розпалений жарким днем організм. Готувати його дуже просто, особливо якщо вже є в наявності відварені і охолоджені яйця і буряк.
Головною відмінністю холодник від класичної окрошки є відсутність в ньому будь-яких м’ясних інгредієнтів, а значить, суп безбоязно можна включати в раціон людям, які намагається привести в порядок свою вагу і фігуру. Інгредієнти, що входять до складу цього першого блюда, цілком доступні і знайдуться в холодильнику кожної господині.
Складові:
- варений буряк – 1 шт.
- варене яйце – 1 шт. (Плюс ще половинка для прикраси)
- кефір – 250 мл
- солоні огірки (невеликого розміру) – 2 шт.
- зелена цибуля – 3-4 пір’їнки
- сіль і мелений чорний перець – за смаком.
Спосіб приготування
Буряк очистіть від шкірки і натріть на крупній тертці.
Яйце звільніть від шкаралупи і дрібно порубати (при бажанні і його можна натерти на тертці).
Солоні огірки наріжте невеликими кубиками і перекладіть до буряка і яйцю.
Залийте подрібнені інгредієнти охолодженим кефіром і додайте за смаком чорний перець.
Ретельно перемішайте, не забувши спробувати на сіль, і в разі необхідності підсолити суп.
- Залиште холодник на півгодини в холодному місці для того, щоб він охолов і настоявся. Прикрасьте половинкою яйця і кубиками зеленої цибулі і відразу ж подайте холодний суп до столу.
Поради:
- Буряк для холодник можна не тільки відварювати, а й запікати в духовці. Зняти ж з неї шкірку буде набагато легше, якщо ще теплою помістити в целофановий пакет.
- Кефір для приготування холодного супу можна використовувати будь-якої жирності. Солоні огірки дозволено заміняти свіжими огірками або навіть редискою, а для більшої ситності в холодник можна додавати варений в мундирі картопля.
Автор: Світлана Сорока