Морозильна камера просто незамінна для економних господинь і тих, хто цінує здорову їжу. Я хочу розповісти, як заморозити гарбуз – корисний і смачний овоч.
Коли ви ріжете великий гарбуз, її потім складно зберігати. М’якоть починає покриватися цвіллю вже через кілька днів навіть в холодильнику. Що ж робити? Як зберегти цей корисний продукт? Багато хто запитує, чи можна заморожувати гарбуз в домашніх умовах? Звичайно можна. Адже ми заморожуємо більшість овочів. Наприклад, Мороз помідори. І гарбуз не є винятком.
Питання в іншому: «Як правильно заморозити гарбуз?» Просто в сирому вигляді або якось інакше? Сьогодні я покажу вам два варіанти заморозки, дуже простих і доступних. А ви вирішуйте самі, який саме вам підійде краще.
Складові:
- гарбуз (м’якоть)
- вода.
Спосіб приготування
- Почнемо з найпростішого варіанту заморозки гарбуза. Для цього необхідно нарізати цей овоч невеликими шматочками. Можна нарізати, як вам подобається: квадратиками, брусочками або по-іншому.
- Ці шматочки викласти в пакет в один шар. Зав’язати і покласти в морозилку на плоску поверхню. У такому вигляді та зберігати заморожену гарбуз. Можна перекласти в контейнер для більш якісного зберігання.
- Наступний варіант приготування замороженої гарбуза. Нарізаємо її більш великими шматками.
- Тепер за бажанням можна запекти в духовці або відварити на пару. Я вибрала друге. Виклала в кошик від мультиварки шматки гарбуза. Налила в чашу води до нижньої позначки і включила мультиварку на режим «пар». Час приготування 15-20 хвилин в залежності від розміру шматків.
- Ось гарбуз приготувалася. Вона стала м’якою і тепер можна зробити з неї пюре.
- Пюріруем за допомогою блендера. Немає блендера – беремо в руки толкушку для картопляного пюре. Даємо масі охолонути.
- Перекладаємо гарбузове пюре в якісь формочки. Я використовую силіконові для цукерок. Можна просто розкласти по склянках одноразовим і відправити в морозильну камеру.
- Коли пюре з гарбуза застигне дуже добре, потрібно перекласти його в пакети або контейнер, герметично закрити. Додавати заморожене гарбузове пюре рекомендується під різноманітні каші з молоком або без (вівсяну, рисову, манну, пшоняну і ін.). А також можна готувати з гарбузом різні десерти і навіть корисні цукерки, змішавши з горіхами, медом і вівсяними пластівцями.
- Сира нарізана гарбуз може бути використана в різних рецептах. У деяких випадках її потрібно розморожувати, а якщо має бути варіння або гасіння, можна кидати в каструлю або сковороду, не розморожуючи.
На замітку
- Таким чином, можна заморожувати гарбуз щоразу, коли ви ріжете великий плід. Перед тим, як розрізати новий, можна використовувати спочатку заготовлену. Так ми ще й місце звільняємо, щоб помістити нову партію в морозильну камеру.
- Дуже важливо знати, скільки можна зберігати заморожену гарбуз. Вважається, що при постійному температурному режимі в морозилці гарбуз зберігає більшість своїх корисних властивостей близько півроку. Тому, якщо дозволяють обсяги морозильної камери, можна сміливо заготовлювати цей овоч на зиму з осені.