Всім добре відомий салат з овочів «Грецький». Напевно, кожен не раз його пробував, або навіть намагався готувати самостійно. Це, дійсно, не так складно, до того ж, дуже швидко. Традиційний салат не має в складі нічого більше, крім різного виду овочів, сиру і великих маслин. Але існує маса рецептів, де традиційне приготування цієї страви доповнено різними інгредієнтами. У будь-якому випадку, в різних куточках готують дане страву трохи по-своєму, а деякі вносять просто кардинальні зміни, де справжній рецепт вже слабо простежується.
Така кухня світу, коли один рецепт має безліч аналогів. Продукти, що входять до «Грецький» салат в домашніх умовах взаємозамінні, можуть вдало змінюватися на припаси, схожі за структурою і смаку. І це ні скільки не зіпсує загальну картину страви. Навпаки, можливо, відкриє нові грані закуски, возвеличиться її з іншого боку. Заправка салату також має один традиційний рецепт, але в залежності від того, що в даний момент входить до складу холодної закуски, також може трохи видозмінюватися. Одне залишається цілісним: то, що соус на масляній основі.
Ви також можете спробувати цікавий рецепт приготування грецького салату з соєвим соусом.
Традиційний грецький салат
Вітамінний салат, який несе користь для організму, можна їсти хоч кожен день. Людське здоров’я потребує правильного кількості вітамінів в день, а основна маса йде саме від їжі, яку споживає народ. В даному салаті є все, що необхідно для отримання норми вітамінів і корисних елементів, а також солей. До того ж, якщо щодня вживати овочеві салати, відбудеться нормалізація роботи кишечника, поступово піде зайву вагу. І це без дієт і шкоди для здоров’я. Чудовий рецепт, швидкий в приготуванні, а також досить дешевий по своїй ціновій категорії, в порівнянні з іншими, важкими і майонезним салатами. Грецький салат калорійність також вигідно відрізняє від майонезних салатів.
Ми також радимо вам приготувати для прикраси вашого столу грецький салат з фетаксой.
Грецький салат – склад продуктів:
- Червоні томати – 135 г;
- Молоді корнішони – 145 г;
- 1 велика цибулина – 110 г;
- Перець – 2 стручки;
- Сир вершковий – 125 г;
- Великі маслини – 80 г;
- Сіль – 15 г;
- 2 зубчики часнику;
- Масло пісне – 35 мл;
- Сік лайма;
- Суха розсип орегано.
Салат грецький традиційний:
- Для того, щоб приготувати класичну заправку для салату «Грецький» потрібно взяти масляну основу, в даному випадку краще, щоб це було оливкова олія, видавити в нього сік цілого лайма. Можна використовувати і лимонний сік, але він більш кислий і має яскравий смак, на відміну від м’якого лайма, який ідеально вписується в приготування салатів. До суміші насипати сухий орегано, посолити, видавити пару зубків часнику, для пікантності.
- Томати розрізати на часточки, огірки бажано брати молоденькі, маленькі корнішони, якщо таких сортів знайти не вдалося, то великі огірки краще очищати від жорсткої шкірки. Огуречкі порізати коліщатками, цибулю почистити і нашаткувати півкільцями. Стручковий перець порізати тонкими скибочками, позбавляючись перед цим від внутрішніх насіння. Сир покришити на кубики, тому що Фета дуже погано ріжеться і тримає форму, при перемішуванні все одно рівних кубиків видно не буде. Скласти все в салатницю з високими бортами, висипати банку маслин, залити все маслянистої сумішшю і обережно перемішати лопаткою з дерева.
Салат грецький – справжній рецепт
Часто в даний овочевий салат додають куряче м’ясо, що надає йому ситність і калорійність. Таке блюдо легко зійде за окремий прийом їжі, на вечерю або на обід. Само по собі дане блюдо не несе навантаження для шлунка, а також для фігури, перевага лише в його складі, з більшою калорійністю. Але кожен продукт, що входить до його складу, дуже легко засвоюється.
Продукти, необхідні на 4 порції:
- Куряче м’ясо – 180 г;
- Томати – 135 г;
- Молоді огірки – 110 г;
- Сир з козячого молока – 90 г;
- Маслини – 75 г;
- 1 середня цибулина – 70 г;
- Масло без запаху – 45 мл;
- Зелень – 45 г;
- 2 зубчики часнику;
- Сіль кухонна – 12 г;
- Сік одного лайма;
- Сухий орегано – 25 г;
- Суміш різних перців – 7 м
Як готуватися заправка до грецького салату – рецепт:
- В першу чергу слід зайнятися куркою. Чисте і сухе філе необхідно обмазати сумішшю з лаймового соку, краплі олії, солі, сухих спецій і часнику. У такому вигляді запекти м’ясо, близько 35 хвилин в духовці. Після охолодження нарізати на шматочки. Даний маринад дасть невелику кислинку і присмак, ніби м’ясо було пожежі на вогні.
- Для заправки потрібно додати в масло без запаху розсип трави орегано, суміш подрібнених перців, лаймовий сік, трохи часнику, посолити заправку, щоб вона дала сіль всьому салату.
- Томати нарізати скибочками, огірки кільцями, ріпчаста цибуля – половинками кілець, сир на основі козячого молока подрібнити на кубики. Скласти все в миску, насипати маслини, викласти курячі шматочки, далі заправити все підготовленим соусом. Обережно перемішати і вживати в їжу.
Рекомендуємо спробувати також рецептуру приготування класичного грецького салату з бринзою.
Як готують і чим заправляють грецький салат
Додавання в даний салат сухарів взяло початок від салату «Цезар». Можна включити фантазію і використовувати для приготування грінок хліб як білий, так і житнього, кому який більше подобається. З обома видами сухарів салат набуває зайвий хрест, а також цікавий присмак часниковий сухарів. З яким сиром роблять грецький салат? В оригіналі, звичайно, це Фета, але в даному рецепті підійде будь-який інший козячий сир.
Продукти, необхідні для приготування:
- Черрі – 145 г;
- Огірки свіжі – 125 г;
- 1 велика синя цибулина – 115 г;
- Перець – 110 г;
- Сир козячий – 90 г;
- Оливки – 70 г;
- Сіль – 11 г;
- Хліб білий – 60 г;
- 2 зубчики часнику;
- Масло пісне – 35 мл;
- Оцет винний – 20 мл.
Грецький салат – приготування:
- Спочатку потрібно нарізати хліб на квадратики, позбавляючись попутно від корок, потім залити його масляною сумішшю з додавання однієї часточки тертого часнику, добре перемішати, щоб на кожній грінці був часниковий присмак. Потім запекти в духовці, розігрітій до 185 градусів 13 хвилин.
- Овочі порізати для салату: помідори можна кинути цілком або розрізати навпіл, огірки великими скибочками, настругати цибулю кільцями, перець різнокольоровий нарізати смужками, сир покришити, додати до овочів, після висипати оливки без кісточок. Їх при бажанні можна порізати на дрібніші частини.
- До салату покласти грінки, все присолити, заправити сумішшю масла і винного оцту, в кінці, перед подачею, добре перемішати.
Можливо вам припаде до смаку рецепт грецького салату з сіртакі.
Салат грецький в домашніх умовах – рецепт
Салат в цьому виконанні низькокалорійний і підійде людям, що стежать за вагою.
Потрібні продукти (на 4 порції):
- М’який, соковитий томат – 140 г;
- Маленькі огірки – 135 г;
- Перець солодкий – 115 г;
- Кочан «Айсберг» – 120 г;
- Сир Фета – 90 г;
- Селера – 155 г;
- Оливки – 70 г;
- 2 зубчики часнику;
- Сік половини лайма;
- Масло без запаху пісне – 45 мл;
- Сіль-13 г;
- Суміш запашних перців -7 г;
- Сухий орегано – 17 г;
- Розсіл, в якому маринувалися оливки – 20 мл.
Як готують блюдо і соус до грецького салату – рецепт:
- Селера нарізати кубиками.
- Соковиті томати нарізати великими скибками, але не допускати, щоб сік з них був в салаті. Потрібно його злити і вийняти насіння. Огірки нарізати кружечками, перець – смужками, салатні листя довільно розірвати. Сир покришити більш дрібно, додати до овочів. Зверху висипати оливки.
- Для заправки потрібно в маринаді з оливок розчинити сіль, посипати сумішшю перців, додати орегано, пісне масло тертий часник і вичавити сік половини лайма. Змішати інгредієнти і заправити салат, який потрібно потім перемішати.
Наші читачі також готують цікавий і смачний салат грецький з пекінською капустою.
Салат грецький з картоплею
Дане блюдо є чудовим варіантом окремого страви, яке можна вживати і залишитися ситим. Справа в тому, що картопля зазвичай готують окремо і їдять разом з овочами в салаті. З додаванням картоплі – салат грецький калорії набирає, тому можна поєднати два блюда і вийде хороший, ситний варіант обіду. Можна подати замість гарніру до м’ясної страви. А поекспериментувавши з температурою подачі картоплі в салаті, виявиш, що одне і те ж блюдо може мати різні смаки.
Інгредієнти для салату (розрахунок на 4 порції):
- Томати – 155 г;
- Картопля – 50 г;
- 1 велика червона цибулина – 95 г;
- Сир вершковий – 75 г;
- Перець солодкий – 125 г;
- Масло пісне – 55 мл;
- Листя руколи – 120 г;
- 2 зубчики часнику;
- Сік 1/2 лимона;
- Сіль-13 р
Приготування страви по порядку:
- Картопля потрібно зварити до підлозі готового стану, потім нарізати великими кубиками і обсмажити на олії з усіх боків до хрусткої скоринки. В кінці обсмажування трохи посолити картоплю – викласти в основу страви.
- Перець солодкий нашаткувати смугами, обсмажити також протягом пари хвилин на олії, в якому готувалася картопля. Це робиться для того, щоб він трохи обм’як.
- Цибуля салатна порізати тонкими пір’ям. Томати нарізати великими часточками. Сир – кубиком.
- Листя руколи промити під струменем холодної води, потім обсушити, покласти в тарілку. Туди ж викласти картоплю, перець, цибуля, томати та сир.
- Грецький салат заправка: змішати з маслом сік лимонний, часник і сіль. Полити сумішшю вміст тарілки і змішати.
«Грецький» салат – різноманітність рецептів і смаків, користі і насичення, легкості і балансу продуктів. Чудовий рецепт, придуманий на території Греції, облетів багато країн і полюбився їх жителям. Баланс смакових відчуттів настільки хороший, що прості продукти злилися воєдино і створили шикарну холодну закуску.