Серед усіх рецептів приготування скумбрії, рекомендую вибрати найбільш корисний і здоровий – запекти рибу в духовці. Завдяки обгортання фольгою, риба збереже свою соковитість.
Скумбрія, запечена в фользі – страва не тільки смачне, але ще і дієтичне, адже воно приготовлено абсолютно без додавання масла. Яскравий, властивий тільки цій рибі смак, дуже тонко підкреслюють запашна зелень кропу і подрібнений в ступці білий перець. Скибочки лимона надають скумбрії легку кислинку і насичують її цитрусовим ароматом, при цьому, нітрохи не благаючи першості риби. Блюдо дуже просто готується і являє собою приклад здорової кухні, крім того, на столі виглядає неймовірно ефектно. Порівняйте це блюдо зі скумбрією в сметанному соусі і визначити для себе найкраще.
Складові:
-
- скумбрія вагою приблизно 500-600 г – 1 шт.
- лимон – половина
- зелень кропу – 3 гілочки
- перець білий горошок – 5-7 шт.
- сіль за смаком.
Ще вам знадобиться харчова фольга.
Спосіб приготування:
-
- Перед початком приготування необхідно розморозити скумбрію. Дуже важливо це зробити правильно – або в суміші молока і води, або в воді. Такий спосіб відтавання застосовується для того, щоб не допустити контакту скумбрії з повітрям, а, отже, позбутися неприємного присмаку риби. Розморожену скумбрію розріжте по черевця, видаліть нутрощі. Відріжте голову і плавники. Хвіст залиште. Дуже добре промийте рибу холодною водою і обсушити паперовими рушниками.
- Зелень кропу промийте і обтрусіть від води. Від лимона відріжте 2 кружечка, які потім розріжте навпіл.
- Горошини білого перцю потовчіть в ступці.
- Натріть рибу зовні і черевце сіллю і свіжомеленим білим перцем. При бажанні можна також посипати рибу меленим коріандром.
- Гілочки кропу складіть навпіл і помістіть в черевце.
- Зверху покладіть скибочки лимона.
- Розігрійте духовку до 180 градусів. Покладіть скумбрію на лист фольги і щільно загорніть. Дуже важливо, щоб у фользі не було отворів, інакше сік, який буде утворюватися в процесі приготування, витече і риба вийде сухою. Покладіть запаковану скумбрію на деко. Помістіть його на верхній рівень духовки і запікайте рівно 40 хвилин. Після закінчення зазначеного часу вийміть рибу, акуратно, щоб не обпектися парою, розгорніть фольгу і за допомогою лопатки перекладіть скумбрію на велике блюдо. Прикрасьте свіжою зеленню, часточками або скибочками лимона, оливками, маслинами, горошинами рожевого перцю. Як гарнір чудово підійдуть відварну картоплю, розсипчастий варений рис і овочевий салат. На святкове застілля до скумбрії можна подати біле столове вино. Подавайте до столу і насолоджуйтеся смачним блюдом.
Господині на замітку:
-
- Готову скумбрію перед подачею на стіл можна злегка полити соєвим соусом і посипати кунжутом.