Варення з чорної смородини – смак, знайомий із дитинства. Це одні з найулюбленіших і затребуваних ласощів у багатьох господинь. Адже ягоди чорної смородини не тільки солодкі, а й неймовірно цінні. У них велика кількість вітаміну С, а також багато мікро- і макроелементів. Це справжній скарб! І шалено апетитно!
П’ятихвилинка з чорної смородини на зиму без води
П’ятихвилинка з чорної смородини – це швидкий спосіб заготовити смачні ласощі на зиму, зберігши при цьому якомога більше корисних речовин. Адже смородина – справжній дар природи. У ній стільки вітамінів і мінералів, що вона без зусиль замінить аптечні ліки. А на смак кращі за дорогі десерти!
Порада: Якщо ви хочете заготовити більше порцій варення, то на кожен кілограм смородини додавайте 0,5 кг.цукру. Таке варення вийде з легкою кислинкою, якщо ви хочете цього уникнути, збільште кількість цукру на свій смак.

Інгредієнти
- Смородина чорна 2 кг
- Цукор-пісок 1.5 кг
На порцію Калорії: 284 ккал Білки: 0.6 г Жири: 0.1 г Вуглеводи: 72.9 г
Приготування
-
Як заготовити варення з чорної смородини на зиму? Ягоди перебираємо, промиваємо і даємо обсохнути, щоб позбутися зайвої вологи.
-
Перекладаємо ягоду в емальовану ємність і засипаємо цукром. Залишаємо на кілька годин, поки смородина не випустить хоча б трохи власного соку.
-
Відправляємо ягоди на плиту до закипання, періодично помішуючи масу. Після цього проварюємо ще 5 хв.
-
Гаряче варення розливаємо в півлітрові банки. Закочуємо.
Смачного!
Густе желеподібне варення з чорної смородини
Густе желеподібне варення з чорної смородини – це незрівнянні ласощі. Воно особливо сподобається всім любителям желе. Завдяки натуральному пектину, з ним не потрібно довго возитися, воно швидко і добре застигає. Саме таке желе краще використовувати для випічки. А крім того це шалено смачно!
Порції: 6
Час готування: 25 хв.
Інгредієнти:
- Смородина чорна – 3 кг.
- Цукор – 3 кг.
- Вода – 500 мл.
Процес приготування:
1. Позбавляємося гілочок і плодоніжок, щоб нічого не заважало смаку варення. Миємо ягоди і поміщаємо в ємність для варіння.

2. Засипаємо смородину цукром і вливаємо 500 мл. води. Ставимо масу на плиту, не забуваючи помішувати. Після того, як маса почне вирувати, варимо ще 5-10 хв., поки ягідки не стануть лопатися.

3. Тепер за допомогою марлі проціджуємо варення. Отриманий сік заливаємо в каструлю і варимо, а коли закипить, тримаємо на вогні ще 5 хв.

4. Знімаємо желе з вогню і розливаємо в банки. Закочуємо ще гаряче варення. Залишаємо при кімнатній температурі до повного охолодження.

Смачного!
Простий рецепт варення з чорної смородини без варіння
Чорна смородина без варіння – це швидкий, легкий і неймовірно корисний спосіб заготівлі. Такі ягоди зберігають максимально багато корисних речовин, а також свій натуральний аромат. А на смак – справжня смакота!
Порції: 4
Час готування: 5 годин
Інгредієнти:
- Цукор -1 кг.
- Смородина – 1 кг.
Процес приготування:
Порада: Кількість цукру залежить від того, де ви збираєтеся зберігати варення. Якщо температура буде від 0 до 8 градусів, то користуйтеся пропорцією 1:1. Якщо ж температура буде більшою, то збільште кількість цукру до 2 кг. на кожен кілограм ягоди.
1. Плоди смородини промиваємо, видаляємо гілочки та зіпсовані ягідки. Миємо ягоди ще раз і залишаємо їх у друшляку просохнути.

2. У чаші для блендера змішуємо ягоди та цукор і перетираємо їх до утворення однорідного ягідного пюре.

3. Отриману масу залишаємо настоятися на кілька годин, періодично помішуючи кожні півгодини, щоб цукор краще розчинявся.

4. Після цього поміщаємо варення в охолоджені півлітрові банки і закриваємо пластиковими кришечками.

Порада: Засипте в кожну баночку на верхівку варення по ложці цукру, так варення буде краще зберігатися.
Смачного!
Смачне варення з чорної смородини через м’ясорубку
Варення з чорної смородини на м’ясорубці – це густі, желеподібні домашні ласощі. Така домашня заготівля легка в приготуванні, а тому з нею впораються навіть господині-початківці. Просто і смачно – головна заслуга цих ласощів!
Порції: 10
Час готування: 7 годин
Інгредієнти:
- Смородина – 3 кг.
- Цукор – 3 кг.
Процес приготування:
1. Для початку промиваємо ягоди. Для цього пересипаємо їх у велику ємність, можна використовувати таз або відро і кілька разів перемішуємо, починаємо акуратно зливати воду. Перебираємо смородину, видаляючи гілочки і черешки. І залишаємо її на кілька хвилин обсохнути.

2. Тепер беремо емальовану тарілку глибше і м’ясорубку. Перекручуємо ягідки.

3. Засипаємо ягідну масу цукром і ретельно перемішуємо, щоб цукор розчинився. Залишаємо смородину в такому вигляді на 6 годин. За цей час кристалики цукру повністю зникнуть.

4. Після цього ставимо наш таз на плиту і варимо до закипання, а потім проварюємо ще 15 хв.

5. Готове варення відправляємо в простерилізовані півлітрові та літрові банки. Закочуємо.

Смачного!
Як приготувати варення з чорної смородини цілими ягодами
Варення з чорної смородини – найцінніша домашня заготівля. Приготована за цим рецептом, ягоди смородини збережуть форму, а варення вийде неймовірно красивим. Смак у таких ласощів дивовижний! І домашніх побалувати, і гостей здивувати!
Порції: 4
Час готування: 20 хв.
Інгредієнти:
- Ягоди чорної смородини – 1 кг.
- Цукор-пісок – 1, 5 кг.
- Вода – 250 мл.
Процес приготування:
1. Свіжі плоди чорної смородини очищаємо від гілочок, поганих і сухих ягід. Промиваємо перебрані ягоди і даємо їм обсохнути пару хвилин ( т.к через зайву вологу ягоди можуть полопатися).

2. В окремій каструлі варимо сироп: засипаємо цукор у воду, перемішуємо і доводимо до кипіння, щоб цукор цілком розчинився.

3. Всипаємо в готовий сироп смородину, перемішуємо. Зменшуємо вогонь і чекаємо, коли маса закипить, засікаємо рівно 5 хв. після кипіння і знімаємо варення.

4. Прибираємо пінку з варення і розкладаємо його в банки, закатуємо.

Смачного!
Простий і смачний рецепт варення з чорної смородини в мультиварці
Варення з чорної смородини в мультиварці – це сучасний, перевірений спосіб термічної заготівлі ягід. Мультиварка значно спрощує готування, а крім того всі ягоди рівномірно нагріваються і зберігаються цільними. Колір у такого варення – просто розкішний, а смак – одна насолода! Спробуйте!
Порції:6 Час готування: 1,5 години
Інгредієнти:
- Смородина (чорна) – 2 кг.
- Цукор-пісок – 2 кг.
Процес приготування:
1. Плоди варення добре промиваємо і обсушуємо, видаляємо непотрібні гілочки, листи та інше сміття.

2. Перекладаємо ягоди в чашу мультиварки, а зверху засипаємо цукровим піском. Перемішуємо масу.

3. Ставимо на мультиварці режим «тушкування» вибираємо час 1,5 год. і закриваємо кришку.

4. Тепле варення розкладаємо по півлітрових банках, закатуємо. Залишаємо в теплі до охолодження, потім ставимо закатки в холодне місце.

Смачного!
Простий рецепт варення з чорної смородини на сковороді
Варення з чорної смородини на сковороді – це чудовий спосіб приготувати кілька баночок солодощів. Цей рецепт добре знали ще наші бабусі. А для того, щоб варення вийшло якісним, обов’язково пошукайте чавунну сковороду. Так ви не тільки заощадите цукровий пісок, а й заготовите смачні ласощі!
Порції: 1
Час готування: 15 хв.
Інгредієнти:
- Смородина – 750 гр.
- Цукор – 250 гр.
Процес приготування:
Порада: Пательню найкраще брати чавунну, або хоча б виберіть із високими бортиками, щоб варення не втекло.
1. Смородину перебираємо, заливаємо в тарілці холодною водою, залишаємо на кілька хвилин, щоб наверх спливло все сміття. Прибираємо його ложкою і зливаємо воду. Даємо ягідкам обсохнути ще кілька хвилин.

2. Накаляємо сковороду заздалегідь. Висипаємо ягоди на пательню, встановлюємо більший вогонь і смажимо 3-5 хв. Великі стиглі ягоди від температури лопнуть і дадуть сік, а дрібні залишаться цільними.

3. Коли сік виділився можна додавати цукровий пісок. Перемішуємо нашу масу і варимо до закипання. А потім проварюємо ще 5 хв. За цей час цукор має повністю розчинитися, а пектин виділиться і загустить варення.

4. Ще теплим розливаємо варення в півлітрову банку і закатуємо.

Смачного!
Дуже смачне варення з чорної смородини з апельсином
Варення з чорної смородини з апельсином – це божественне поєднання кисло-солодких плодів смородини з цитрусовими нотками. А крім того, в ньому вдвічі більше вітамінів і мінералів! Експериментуйте та урізноманітніть свої домашні заготовки. Домочадці будуть у захваті!
Порції:4
Час готування: 8 годин 30 хв.
Інгредієнти:
- Чорна смородини – 1 кг.
- Цукор – 1 кг.
- Апельсин – 1 шт.
Процес приготування:
1. Свіжі плоди чорної смородини промиваємо у відрі з холодною водою. Варення ми будемо варити без гілочок і листя, тому видаляємо все сміття.

2. Апельсин миємо і зрізаємо з нього цедру. Натираємо цедру на тертку або подрібнюємо в блендері. Часточки апельсина ріжемо на шматки і прибираємо білу ленку від стінок цитруса.

3. Поміщаємо ягоди та шматочки апельсина в чашу для блендера і подрібнюємо в однорідне пюре.

4. Додаємо цедру, перекладаємо всю масу в каструлю, змішуємо з цукровим піском і відправляємо варитися. Після того, як маса почне кипіти, продовжуємо варити ще 10 хв.

5. Знімаємо з плити каструлю і залишаємо варення на 8 годин, щоб воно загусло і просочилося ароматом апельсинової цедри.

6. Знову ставимо варення на вогонь. Коли воно почне вирувати, засікаємо 15 хв., проварюємо протягом цього часу та знімаємо з вогню.
7. Гаряче варення розливаємо в баночки та закатуємо.
Смачного!
Покроковий рецепт варення з чорної та червоної смородини
Варення з чорної та червоної смородини – це чудове поєднання для домашньої заготовки. Два сорти смородини добре доповнюють один одного за смаковими якостями. Це запашні й апетитні ласощі. А крім того, справжні природні вітаміни! Таке варення – справжній скарб!
Порції: 5
Час готування: 5 годин 30 хв.
Інгредієнти:
- Смородина (чорний сорт)- 1 кг.
- Смородина (червоний сорт)-250 гр.
- Цукор – 1,5 кг.
- Вода – 250 мл.
Процес приготування:
1. Плоди смородини перебираємо, видаляємо гілочки і листочки, а також інше сміття. Миємо в глибокій мисці, щоб усі пилинки спливли наверх. Зливаємо воду і даємо стекти воді через друшляк, а ягідкам обсохнути.

2. Змішуємо ягоди з цукром, додаємо воду. І в каструлі відправляємо на плиту. Коли маса закипить, проварюємо 5 хв. І знімаємо каструлю. Даємо масі настоятися 5 годин.

3. Потім повторно ставимо варення на плиту. І знову після кипіння проварюємо 15 хв.

4. Знімаємо готове варення, ще теплим розливаємо по баночках.

Смачного!
Варення з чорної смородини з бананом
Чорна смородина з бананом – це справжня знахідка для любителів незвичайних смаків. Банан надає варенню ніжних фруктових ноток, а смородина дарує насичений смак і колір. Про користь цих ласощів навіть не варто нагадувати! Спробуйте самі цей дивовижний лікарський «коктейль»!
Порції: 4
Час готування: 30 хв.
Інгредієнти:
- Смородина (чорна) – 1 кг.
- Банан – 2 шт.
- Цукор – 800 гр.
Процес приготування:
1. Підготуємо смородину, видаливши все непотрібне сміття і позбувшись сухих і поганих плодів. Промиємо ягоди та банани.

2. Банани очистимо від шкірки і наріжемо невеликими шматочками.

3. Переміщаємо всі інгредієнти в емальовану каструлю, а зверху додаємо до маси цукор-пісок і подрібнюємо блендером до стану пюре.

4. Відправляємо масу на плиту, чекаємо кипіння, і після закипання продовжуємо варити протягом 20 хв.

5. Гаряче варення розливаємо в банки, ретельно закатуємо. Охолоджуємо варення в теплі, а потім відправляємо в холодне місце.

Смачного!